maandag, juni 24, 2024
Algemeen

En het codewoord voor vandaag is:………


Hebben jullie dat ook? Aan het einde van de dag wil je nog even wat zeggen voor de kinderen naar huis gaan, maar dan staat de helft al bijna bij de deur. Of voordat de kinderen aan het werk gaan geef je nog enkele instructies, maar de helft hoort je al niet meer omdat ze al op zoek zijn naar hun schrift, pen of potlood?

Ik had het wel, en had al van alles geprobeerd om hier verandering in te brengen, maar dat wilde maar niet lukken. Een paar weken geleden toen het voor de zoveelste keer gebeurde heb ik aan de kinderen gevraagd hoe we het nu moesten gaan oplossen, omdat ik het niet meer wist. Het was even stil, maar al snel kwam het volgende antwoord: “Nou, dat is toch simpel juf, we verzinnen gewoon een codewoord.”

Codewoord?

Codewoord? Dat was mijn eerste reactie, maar het leek wel of alle kinderen gelijk doorhadden wat de bedoeling was. Ze begonnen al de mooiste woorden door elkaar te roepen. Het kind met het idee heeft het me nog even uitgelegd.  De bedoeling was dat er een codewoord bedacht zou worden. Dit codewoord  is bij alle kinderen bekend. Ze mogen pas van hun stoel of aan het werk als juf, of iemand anders die aan het praten is dit aangeeft met het codewoord.

Abrikoos.

Goed, het eerste codewoord dat werd bedacht was abrikoos. Zo gezegd, zo gedaan, en het werkte prima. Tot na twee dagen iemand anders voor de klas stond. De kinderen bleven zitten toen diegene was uitgepraat en vertelde dat de kinderen aan het werk mochten. Alle kinderen bleven braaf zitten, want het codewoord was niet genoemd. (gelukkig vertelden de kids het wel al snel). Idee was toen om het woord op het whiteboard te schrijven. Dit werkt goed, al zit ik er nu aan te denken om toch regelmatig het woord te veranderen.

Na de vakantie wordt het dus het woord van de dag. Kinderen mogen hem nog bedenken, elke dag een ander woord, maar wel uit de spellingscategorie waar we op dat moment mee werken. Dan hebben we gelijk twee vliegen in één klap.

In de afbeelding bij dit bericht zie je het document wat ik gelamineerd op het bord ga hangen waar we iedere dag dan een nieuw woord op kunnen schrijven. Als je deze ook wilt gebruiken, kun je hem hier openen: woord van de dag

ereader

Delen op social media of per email :

4 thoughts on “En het codewoord voor vandaag is:………

  • Wat een superleuk idee dat ga ik ook eens proberen na de vakantie, kijken wat het doet.
    Dankjewel voor het delen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest