woensdag, mei 29, 2024
BoekreviewsReviewsYoung Adult

Dertiendagh, verrassende YA.


Dertiendagh is een YA-roman, geschreven door Maarten Bruns en Maria Postema. Maarten Bruns (1976) is productontwikkelaar, muzikant en schrijver van zowel YA- als non-fictie boeken en auteur en vertaler Maria Postema (1981) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd één van Nederlands bekendste YA-vertalers.

Het verhaal.

Het verhaal begint met een flashback. We maken hierin kennis met Erik en Zoë. Het is een kort fragment, maar brengt meteen de spanning erin.
Erik en Zoë zijn al heel lang goede vrienden. Naar aanleiding van een opdracht van hun geschiedenisleraar gaan ze op zoek naar een bunker in de duinen. Het lukt ze een bunker binnen te komen en daar vinden ze een mysterieuze ring. Van het een komt het ander en willen ze meer. Ze gaan op onderzoek en ontdekken dat er nog veel onontdekte bunkers en gangenstelsels zijn.
Jerry en Matthijs, vrienden uit de band van Erik, en Merel, een vriendin van Zoë worden erbij betrokken en ze gaan op ontdekkingstocht.

Ze komen inderdaad in een bunker. Hier gebeuren de vreemdste dingen. Zijn ze wel in een bunker van de Duitsers beland? Ze raken Merel kwijt en raken ook nog eens opgesloten. In deze bunker gebeuren de vreemdste dingen.  Merel blijkt te zijn ontvoerd door mensen die in deze bunker schijnen te leven. De vrienden vinden haar uiteindelijk wel weer, en kunnen haar ook bevrijden, maar dit gaat niet vanzelf.

Als ze uit de bunker weten te komen willen ze het liefst alles zo snel mogelijk vergeten, maar dit kan niet, want er is iets met Merel gebeurd waardoor ze weer terug de bunker in moeten….

Dertiendagh is een ontzettend spannend boek. De verhaallijn is heel verrassend. Als je denkt dat het een bepaalde kant opgaat, loopt het toch weer heel anders. Daar houd ik wel van in een boek. Zo blijf je tot het einde geboeid. Het is geschreven in een prettig lezende schrijfstijl.

Met dank aan Nienke Pool en uitgeverij Leopold.

Dertiendagh
Maria Postema &  Maarten Bruns
2017
Uitgeverij Leopold

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest