woensdag, mei 29, 2024
Algemeen

Dingen die je niet moet doen bij ongewenst gedrag.


Wanneer het gedrag of de werkhouding van een leerling in de klas zijn of haar leerproces in de weg staat, is het belangrijk dat je als leerkracht stappen onderneemt om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt of dat het de andere leerlingen in de klas beïnvloedt. Dit gedrag bij een leerling veranderen is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk. Daarom deze tips.

Zorg dat je niet onvoorspelbaar bent.

Wees duidelijk en eerlijk. Als je de ene keer bepaald gedrag bestraft en de andere keer het door de vingers ziet of negeert, weet het kind niet waar het aan toe is en zal het gedrag niet veranderen.

Straf niet in het openbaar!

Prijzen in het openbaar, maar straffen onder vier ogen.  Als je een kind bestraft in het openbaar zorgt dit ervoor dat ze zich gaan schamen of juist niet. Zorg ervoor dat je het kind even apart neemt en hem dan bestraft of toespreekt.

Ga niet in discussie.

Blijf rustig en ga vooral niet in discussie. Je wilt toch geen ruzie maken? Hoe het kind ook reageert, blijf kalm. Als het kind dit niet kan, wees dan duidelijk, zeg dat je niet in discussie gaat en er later met hem of haar op terug komt.

Wees niet te streng.

Soms wil je je heel erg aan de regels houden die jij hebt bepaald. Misschien is dit wel erg lastig voor deze leerling, of misschien wel voor de hele klas? Ga in gesprek, vraag waarom het zo lastig is, en misschien komen je samen tot een oplossing.

Vermijd te veel praten.

Het is als leerkracht gemakkelijk om de kinderen te laten luisteren en zelf aan het woord te zijn. Zoals ik eerder al zei is het ook goed om de kinderen het woord te laten doen. Wat vinden zij ervan, hoe zou het anders kunnen. Sta hier ook open voor. Kinderen kunnen met hele goede ideeën komen. Dit zal je nog verrassen.

Tot slot

Zorg ervoor dat klassenregels duidelijk zijn voor alle kinderen. Als ze niet weten wat de regels zijn, weten ze ook niet dat ze ze overtreden.

Als zich ongeoorloofd gedrag voordoet, zorg dan dat je rustig, consequent en eerlijk blijft maar geef de kinderen de kans om hun kant van het verhaal te vertellen. Zoals ik al zei, is het niet gemakkelijk, maar het kan!

Speelgoed algemeen

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest