donderdag, mei 30, 2024
Algemeen

5 dingen die een leerkracht moet doen met het einde van het schooljaar in zicht.


5 dingen die een leerkracht moet doen met het einde van het schooljaar in zicht.

Het is meivakantie, prachtig weer, het lijkt wel zomer. Dan ga je toch ook alweer aan de zomervakantie denken. Nog een week of tien en dan is het al zover. Dan moeten er toch wel weer wat dingen gebeuren zodat je in het nieuwe schooljaar weer fris kan beginnen. Hier 5 tips wat je moet doen voor het einde van het schooljaar.

Reflecteren.

Ik noteer voor mijzelf alles wat ik leuk vond en wat ik niet leuk vond. Wat werkte en wat werkte niet.  Welke dingen neem ik mee naar volgend schooljaar en welke zeker niet en vergeet ik liever. ik vind dit belangrijk want zo blijf ik het vak leuk vinden en val niet in dezelfde valkuilen, omdat ik er goed over heb nagedacht. Ik kan dan met een goed plan het nieuwe schooljaar in.

Opruimen en weggooien.

Gooi alles wat je dit schooljaar niet hebt gebruikt weg. Hoe moeilijk dat ook is. Elke kast leeghalen, elk laatje op zijn kop, die plank aan de muur, wat staat erop. Weg ermee als het kan. Ook de mappen op mijn computer ga ik door. Alle bestanden die ik niet heb gebruikt, of dingen die ik heb opgeslagen voor informatie en niet meer nodig is verwijder ik. Geloof me het voelt heerlijk als je het eenmaal allemaal hebt opgeruimd.

Klassenmap herindelen.

In je klassenmap zitten allerlei belangrijke documenten die je het schooljaar door erin hebt gestopt. Kijk wat mee moet, en zorg dat belangrijke documenten over bijvoorbeeld leerlingen in de goede dossiers komen. Zo begin je je nieuwe schooljaar met een bijna lege klassenmap. Alleen de standaard dingen blijven erin.

Kopiëren en lamineren.

Iedereen moet natuurlijk weer van alles lamineren en kopiëren voor het nieuwe schooljaar. En er is waarschijnlijk maar één kopieerapparaat en één lamineerapparaat in school aanwezig.  Ik zorg er vaak voor dat ik hiermee niet wacht tot de laatste week van de zomervakantie, want dan kan ik in de rij staan. Die momentjes dat ik even tijd heb vóór de vakantie gebruik ik voor deze dingen. Bedenk in ieder geval wat je zeker in de eerste schoolweek nodig hebt, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij het kopieerapparaat.

Wat heb ik nodig

Ik ken mijzelf, voor het nieuwe schooljaar koop ik altijd mijn eigen spulletjes. De Action en de Big Bazaar zijn dan mijn favoriete winkel. En altijd kom ik dan weer thuis met een heleboel dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. (Ik heb een echte pennentic, dus daar kom ik altijd mee thuis). Misschien is het daarom handig om van te voren eens goed te inventariseren wat je echt nodig hebt. Want als je al een heleboel pennen hebt, heb je er niet nog meer nodig. 😉

Met sommige dingen moet je misschien nog even wachten, maar met andere dingen kun je volgende week al beginnen. Succes met de laatste weken! En zorg vooral dat jij en de kinderen met veel plezier de laatste weken naar school gaan.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest