vrijdag, juli 12, 2024
Algemeen

4 manieren om kinderen kritischer te laten denken.


Heb je er wel eens over nagedacht hoe kinderen denken? Heel anders dan volwassenen doen. Je wilt graag dat kinderen kritisch nadenken. Je wilt dat ze hun denkwijze beredeneren en nadenken over bepaalde oplossingsmethoden. Dit gaat niet vanzelf. Via Pinterest kwam ik op een artikel die hier tips over gaf.

Maak de vragen belangrijker dan de antwoorden.

Vraag aan kinderen wat hun vragen zijn over een bepaald onderwerp, in plaats van ze te laten vertellen wat ze er al over weten. Wat ze al weten hoeven ze niet meer te leren. Waar zijn kinderen nieuwsgierig naar. Laat ze hierover nadenken. Als ze eenmaal vragen hebben bedacht, is het niet de taak van de leerkracht om deze te beantwoorden. Nee, laat de kinderen zelf de antwoorden vinden op hun vragen. Laat kinderen onderzoeken en anwoorden vinden. Dit kunnen ze heel mooi doen met een maatje of groepje.

Gebruik taal die aanmoedigt kinderen kritisch te laten denken

“Heb je je rekenen klaar?” Is niet hetzelfde als “Kun je uitleggen hoe je deze sommen hebt opgelost?” Of “Heb je aan alle mogelijkheden gedacht? Hoe weet je dat? “Het gebruik van taal dat diep nadenken stimuleert, is een effectieve manier om het denken in hogere orde aan te moedigen.

Bied meer mogelijkheden voor samenwerkend leren.

Samenwerkopdrachten kunnen kritisch denken bevorderen wanneer kinderen duidelijk omschreven verantwoordelijkheden hebben en samenwerken om ideeën te analyseren en conclusies te trekken.  Zorg wel dat je opdrachten geeft die aanzetten tot kritisch denken.

Leer studenten kritisch denken door het goede voorbeeld te geven.

Modeleer hoe kritisch denken eruit ziet en hoe het er niet uitziet. Als kinderen niet weten hoe ze bepaalde problemen moeten benaderen, zullen ze dit ook niet doen. Modellen is de manier waarop ze dit kunnen leren. Als kinderen zien hoe het moet, kunnen ze het ook zelf toepassen.

Hele handige tips vind ik zelf. Nu op zoek naar leuke en leerzame samenwerkopdrachten, en bewust zijn van mijn vraagstelling/taalgebruik.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest