donderdag, juni 13, 2024
BoekreviewsPrentenboekenReviews

Peter en de Wolf – CD-boek


Wie heeft er niet gehoord van het verhaal van Peter en de Wolf met de bijbehorende muziek van de componist Prokofjev. Met dit CD-boek heb je het verhaal,  de muziek en prachtige illustraties in handen.

Sergej Prokofjev (1891-1953) werd in de Oekraïne geboren. Hij componeerde al op heel jonge leeftijd muziekstukken, maar Peter en de Wolf is wel één van zijn bekendste stukken. Hij schreef dit in 1936. Het was een opdracht voor een jeugdtheater. Dit was speciaal om kinderen vertrouwd te maken met muziekinstrumenten en hun klanken.

Op de eerste bladzijden van het boek en op de CD worden de instrumenten die gebruikt zijn uitgelegd, getoond en gespeeld, zodat kinderen het later in het verhaal kunnen herkennen. Daarna begint het verhaal. Paul de Leeuw is de verteller van het verhaal. Hij verteld een stukje van het verhaal en dan zijn de instrumenten te horen van de personages uit het boek. Het verhaal begint bij Peter die door het tuinhek gaat, en dan hoor je dus de strijkers, want die spelen Peter.

Het verhaal:

Peter opent op een vroege morgen het tuinhek en loopt de wei in. Hij heeft het hek opengelaten. De eend en het vogeltje krijgen een beetje ruzie. Peter kan ze nog net waarschuwen voor de kat. Dan komt opa en neemt Peter mee naar huis en doet het hek op slot.  Dan verschijnt er een grote wolf die de eend opeet. Peter vangt de wolf en zorgt ervoor dat hij niet wordt doodgeschoten door de jagers, maar naar de dierentuin gaat…

Muziek:

De telkens terugkerende muziek van de strijkers (Peter), is een hele mooie melodie. Het stuk met de wolf en dat hij gevangen wordt vind ik persoonlijk erg zwaar. De personages en instrumenten hebben de volgende verdeling: Peter (strijkers), het vogeltje (fluit), de kat (klarinet), grootvader (fagot), de wolf (hoorns) en de jagers (pauken).

Verteller:

Paul de Leeuw is de verteller in het verhaal. Hij vertelt niet letterlijk het verhaal zoals het in het boek geschreven staat. Dit is wel jammer, want meelezen wordt nu lastig voor kinderen. Verder doet Paul de Leeuw het wel erg leuk.

Illustraties:

De illustraties zijn gemaakt door Sieb Posthuma. Hij heeft van de Penseeljury al eens een Vlag en Wimpel gekregen voor zijn kinderboek Rintje (2002), een Zilveren Penseel voor Feodoor heeft zeven zussen (2007) en het Gouden Penseel voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan (2009).

Al met al een mooi boek om met kinderen te bekijken, lezen en luisteren en ze eens wat andere muziek te laten horen dan ze op de radio vaak horen. Niet dat dat verkeerd is natuurlijk, maar kinderen komen zo wel in aanraking met een totaal andere muzieksoort dan ze gewend zijn.

Met dank aan Gottmer Kinderboeken en Nienke Pool van de faceboekgroep Kinderboeken voor het recensie-exemplaar.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest