donderdag, april 25, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Marathon en Liefje. Een boekje waarin scheiden centraal staat.


Gwen Eckhaus, de schrijfster van Marathon en Liefje vroeg mij haar boek te lezen. Het is een voorleesboek waarin het onderwerp scheiden bespreekbaar wordt gemaakt. Kinderen praten vaak niet over de scheiding van hun ouders uit loyaliteit, terwijl dat juist zo belangrijk is. Dit boekje biedt ouders en therapeuten een opening om n.a.v de verhalen en tekenopdrachten met de kinderen in gesprek te komen hierover. Voor leerkrachten is het ook een heel toegankelijk boekje om het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas.

Gwen Eckhaus: “Na mijn scheiding wilde ik graag een makkelijk boekje schrijven om over dit moeilijk onderwerp te kunnen praten. Om zo kinderen meer houvast te kunnen geven wanneer alles in hun leven zo drastisch verandert.”

Marathon en Liefje.

Het verhaal gaat over een rode kater, Marathon. Hij woont bij vader en moeder Andersom en Rosa. Vader en moeder gaan scheiden en dit vindt Rosa natuurlijk niet leuk. Het verhaal, wordt verteld vanuit de kater, hoe hij het beleeft.
Vader en moeder hebben veel ruzie, Vader gaat uiteindelijk ergens anders wonen en dan is Rosa ook nog jarig binnenkort. Is papa daar dan niet bij?
Een paar dagen voor haar verjaardag krijgt Rosa een kitten, Liefje. Dit vindt Marathon natuurlijk niet leuk. De kleine kitten plaagt hem ook, en Marathon verliest al zijn voordeeltjes. Hij mag niet meer bij Rosa op de kamer, krijgt alleen maar droge brokjes in plaats van lekker vlees zoals Liefje, en ze probeert zijn plekje op de bank ook nog in te nemen.
Dus Marathon bedenkt een plan zodat Liefje verdwijnt. Rosa is natuurlijk heel verdrietig als Liefje er niet meer is.

Marathon krijgt spijt van zijn actie en gaat op zoek naar Liefje. Vindt hij haar uitindelijk en komt papa dan toch nog op Rosa’s verjaardag?

Na elk hoofdstuk is er een doe-opdracht om naar aanleiding daarvan in gesprek te komen met een kind wat met scheiden te maken heeft. Erg leuk hoe dit is opgebouwd.

Het verhaal wordt zoals ik al zei vanuit Marathon verteld, dus geeft een heel andere kijk op het verhaal dan als het vanuit bijvoorbeeld Rosa geschreven zou zijn.

Ik heb het boek met plezier gelezen, en het kan prima door alle kinderen gelezen worden, omdat het ook gewoon een leuk verhaal is.

Meer informatie is te vinden op marathonenliefje.nl. Hier kun je het boek ook bestellen.

Gwen Eckhaus

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest