maandag, april 22, 2024
Algemeen

Volgend school jaar een combinatieklas.


Volgend schooljaar een combinatieklas.

Na alweer een aantal jaar een homogene groep te hebben gehad krijg ik volgend jaar een combinatieklas, namelijk groep 5/6. Nu heb ik dit in het verleden wel veel vaker gedaan, maar ik moet wel weer even schakelen. Hoe deed ik dat ook alweer?
Je moet natuurlijk met allerlei zaken rekening houden. Je organisatie, je planning etc.
Gelukkig werken wij met Snappet, kinderen kunnen dus altijd aan het werk. Snappet is een adaptief onderwijsplatvorm waarbij kinderen werken op een tablet. Leerlingen kunnen met Snappet werken aan hun eigen leerdoelen op hun eigen niveau en de verwerkingsstof sluit aan op de bestaande lesmethoden.

Hierdoor wordt de organisatie wel gemakkelijker, maar dan is het nog wel belangrijk dat het allemaal goed geregeld is.

Tips en aandachtspunten m.b.t. planning en organisatie:

  • Zorg dat je een goede planning maakt. Bedenk wanneer je welke instructie aan welke groep wilt geven.
  • Goede planning van de les en instructiemomenten, waarbij leerkrachtgebonden en leerkrachtvrije momenten duidelijk zijn en bekend bij de leerlingen.Bepaal welke vakken en onderdelen gezamenlijk, of apart gegeven kunnen of moeten worden.
  • Tussendoor wat ontspanningsmomenten inlassen (enkele minuten) om de overgang van het ene naar het andere vak beter te laten verlopen.
  • Goed plannen welke onderdelen zelfstandig gemaakt kunnen worden.
  • Zorg dat er voldoende materiaal is om de leerlingen zelfstandig te laten werken.

Omdat ik op een Daltonschool werk, zijn de kinderen al best wel heel zelfstandig. We werken met een weektaak, waarbij de kinderen zelf hun werk plannen voor een hele week.
De instructie geeft de leerkracht zoveel mogelijk aan het begin van de week.
Omdat we werken met Snappet, kunnen kinderen aan de slag met hun eigen leerdoelen. De leerkracht kan in het dashboard van Snappet heel goed bijhouden waar de leerlingen zijn en hoe ze het doen. Tijdens het zelfstandig werken kun je kinderen dan individueel helpen, ook in combinatie groepen.

Verder zijn er ook best veel momenten dat je met de hele combinatiegroep aan het werk bent.
Wij werken voor wereldoriëntatie met Topondernemers. Topondernemers kun je heel goed gecombineerd doen. Als je de oudere leerling koppelt aan de jongere leerling kunnen ze van elkaar leren.
Begrijpend lezen doen we met Nieuwsbegrip. Ook hier kun je goed combineren. De meeste kinderen zullen hetzelfde tekstniveau doen.

Dan heb je verder natuurlijk nog muziek, creatieve vakken, verkeer en bewegingsonderwijs. Deze doe je met de hele combinatiegroep.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest