vrijdag, april 19, 2024
Algemeen

5 spelletjes om de zelfbeheersing van kinderen te trainen


Je kent het allemaal wel. Je wilt iets vertellen in de klas, of er praten alweer wat kinderen doorheen of steken de vinger op terwijl je eigenlijk nog niets hebt gezegd.  Je zegt we gaan….. en de helft van je leerlingen staat al naast de stoel.  Nu gebruik ik hiervoor het woord van de dag, maar dit helpt natuurlijk niet bij alles. Vandaar dat ik hieronder enkele spellen benoem om de zelfbeheersing van kinderen te trainen.

Ballonnen hooghouden

Het enige dat je nodig hebt voor dit leuke spel zijn enkele ballonnen en een open ruimte. Plaats de kinderen in een kring en maak 2 teams. Eén Team 1 en één team 2.  Gooi de ballonnen in de kring. Roep “Team 1!” Alleen kinderen  van team 1 mogen op de ballonnen proberen (met de handen) hoog te houden. Schakel over naar team 2 en alleen kinderen van team 2 mogen de ballonnen hooghouden. Wissel dit om de 15 tot 25 seconden af.  De kinderen zullen echt moeten luisteren of het hun beurt is, en leren dat ze niet aan de ballonnen mogen komen als het hun beurt niet is.

Jenga

De langzame, gecontroleerde bewegingen die nodig zijn voor Jenga zijn geweldig voor het oefenen van zelfbeheersing! Wil je te snel dan valt de toren om. Ook de balans van de toren is erg belangrijk. Kinderen moeten echt even op de rem om dit spel te spelen. Zijn ze te snel of te druk dan gaat het niet lukken. Concentratie is bij dit spel erg belangrijk.

Spiegelen

Maak tweetallen  voor deze activiteit. Eén leerling zal de persoon zijn en één de spiegel. Het kind de spiegel is, moet de bewegingen, gezichtsuitdrukkingen, enz. van de ander nabootsen alsof ze een spiegel zijn. Ze moeten echt goed opletten en zich bewust zijn van hun lichaamsbewegingen!

Dansen en bevriezen

Voor dit spel heb je muziek nodig. Speel de muziek in een open ruimte (bijvoorbeeld de gymzaal of het speellokaal). De kinderen dansen terwijl de muziek speelt, en wanneer de muziek stopt, bevriezen ze. Je kunt ook afspreken dat ze een bepaalde pose aannemen. (door de hurken, op een been, in kleermakerszit, etc.) De kinderen moeten heel goed luisteren. Varieer in de tijd dat je muziek afspeelt. Dit kan 20 seconden duren, maar ook bijna een minuut. Zo leren de kinderen weer dei concentratie op te brengen om zich te focussen op de muziek.

Verkeerslicht

Dit spel lijkt een beetje op Annemaria Koekoek. Alle kinderen staan ​​aan één kant van de ruimte. Eén van hen of de leerkracht staat aan de andere kant van de ruimte en is het verkeerslicht. . Wanneer deze zegt: ‘Groen licht’, kunnen de kinderen beginnen te bewegen richting het verkeerslicht. Wanneer deze zegt: “Rood licht”, moeten de de kinderen bevriezen. Voeg een moeilijkheidsgraad toe door de vereiste bewegingen te wijzigen (springen, hinkelen, kikkersprongen etc.).

Groepsvorming

Deze spelletjes voor het trainen van zelfbeheersing van kinderen is ook heel goed voor de groepsvorming. Ideaal voor de gouden weken dus. Als je dus af en toe zo’n leuk tussendoortjes doet met de kinderen, sla je twee vliegen in ėén klap.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest