donderdag, mei 30, 2024
Algemeen downloadsDownloads

Fijn gewerkt Bingo


Fijn gewerkt Bingo, een spel om samen met je klas te spelen en te werken aan een fijne en goede werksfeer in de klas.
Aan het begin van het schooljaar merk je soms dat je een klas krijgt die rumoerig is, lastig aan het werk te krijgen is, noem maar op. Om hieraan te werken met je klas ga ik aankomend schooljaar de Fijn gewerkt Bingo gebruiken. Een bingo waarmee de klas een beloning kan verdienen als ze hebben laten zien dat ze fijn kunnen werken. Een spel waarbij de werkhouding van en klas zeker zal verbeteren en kinderen elkaar ook zullen gaan aanspreken op hun gedrag.

Wat heb je nodig

Voor deze Fijn gewerkt Bingo heb je een honderdveld nodig en 100 ijslollystokjes genummerd van 1 t/m 100 die je in een beker stopt, en een beker waar de getrokken nummers in bewaard kunnen worden. Hieronder kun je het honderdveld downloaden die ik hiervoor gebruik. Als je geen ijslollystokjes wilt gebruiken kun je natuurlijk ook een andere manier hiervoor bedenken.

fijn gewerkt bingo

Hoe werkt het:

Het doel van het spel is om 10 nummers op een rij te krijgen (verticaal, horizontaal of diagonaal).
Aan het begin van de dag schrijf ik de nummers 1 2 3 4 5 op het whiteboard.
Gedurende de dag wis ik een getal telkens als de leerlingen niet aan mijn verwachtingen voldoen, te beginnen met 5, dan 4, dan 3, dan 2 en dan 1.
Aan het einde van de dag, hoeveel nummers er nog op het bord staan, is hoeveel ijslollystokjes ze die dag mogen trekken. Als bijvoorbeeld alleen de 5 is gewist, mogen ze 4 ijslollystokjes trekken. Ze kunnen elke dag tot 5 nummers verdienen.

Natuurlijk kun je het ook omdraaien. Je begint met geen nummers en schrijft ze op het bord als de kinderen goed gedrag vertonen. Zo kunnen ze tot bijvoorbeeld maximaal 5 getallen per dag verdienen.  Wat werkt voor jouw groep het beste. Afgelopen chooljaar heb ik op deze manier gewerkt. Ik merkte dat dit voor mijn groep het beste werkte.

fijn gewerkt bingo
De leerlingen trekken het juiste aantal stokjes voor die dag. Ik laat ze om de beurt wisselen. Ik houd de beker boven hun hoofd zodat ze niet naar binnen kunnen gluren. Vervolgens kleur ik de getrokken getallen in op het bingobord.

Dit kun je natuurlijk altijd aanpassen naar wat voor jou en je groep goed werkt. Een kleiner of groter bingobord, meer of minder nummers te verdienen per dag etc.

Heel belangrijk is wel, dat de kinderen weten wat jouw verwachtingen zijn. Als jij een getal weghaalt, en ze weten niet wat ze fout hebben gedaan, heeft het natuurlijk geen effect. Bespreek dus goed met de kinderen wat jij van hun verwacht. (Bijvoorbeeld stilte tijdens stillezen, zelfstandig werken is ook zelfstandig werken, als jij praat is de klas stil etc.) Je kunt dit ook goed door de kinderen zelf laten benoemen. Zelf weten de kinderen het ook best goed. Stel ze maar eens de vraag: “Wanneer haal ik een getal weg denk je?”

De beloning

Natuurlijk moet er een beloning volgen als er Bingo is gehaald. Je kunt hier met de groep over brainstormen. Het moet natuurlijk wel een haalbare beloning zijn die misschien een half uurtje in beslag neemt. Bijvoorbeeld spelletjes spelen, Just Dance op het digibord, vrij spelen, even naar buiten of een spel kiezen voor in de gymles.
Je kunt deze mogelijkheden op het bord schrijven en dan met de klas stemmen wat het gaat worden.

Na de beloning kun je weer met een lege Fijn gewerkt Bingo kaart starten en een nieuwe beloning afspreken.

Het bestand:

Fijn gewerkt bingo.
Fijn gewerkt bingo.

We mogen weerWe mogen weer

Delen op social media of per email :

8 thoughts on “Fijn gewerkt Bingo

  • Goed idee zeg. Zeker ook de aanvulling dat je ze ook cijfers kunt laten verdienen. Dat drukt groei en mogelijkheden uit.
   Ik ga het zeker gebruiken.

   Beantwoorden
 • Superleuk! Dankjewel
  Wanneer hebben de kinderen bingo? Wat heb jij afgesproken? Wat is handig om te doen? Jij hebt ervaring:)
  Na bingo weer een nieuwe kaart?

  Beantwoorden
  • Beste Pascalle,

   Deze vragen heb ik beantwoord in het artikel 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest