vrijdag, juni 21, 2024
Algemeen

Bezoek aan Kamp Westerbork, geschikt voor jouw groep?


Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan Kamp Westerbork. Dit heb ik altijd al eens willen doen, en vandaag was het dus zo ver. Ik moet zeggen ik vond het heel indrukwekkend. Ik heb mij altijd afgevraagd of een bezoek aan kamp Westerbork geschikt zou zijn voor een basisschoolgroep, en ik kan zeggen dat dat zeker zo is.

De Tweede Wereldoorlog in de klas.

In groep 5/6 vinden de kinderen het onderwerp Tweede Wereldoorlog zeker al interessant. Er komen altijd zoveel vragen als het aan de orde komt bij geschiedenis of tijdens de periode van 4 en 5 mei. Toen ik in groep 7/8 les gaf was dit in deze groepen ook al het geval. Je leest de verhalen met de kinderen en kijkt naar filmpjes op school tv en ook het verhaal van Anne Frank is meestal wel bekend bij de kinderen. Omdat ook zij in kamp Westerbork is geweest, zou ik willen dat het mogelijk zou zijn om gewoon met je kinderen op excursie te kunnen gaan naar Kamp Westerbork.

Museum en Kampterrein.

Bij Kamp Westerbork kun je het museum bezoeken en het kampterrein. Het museum heb ik helaas niet kunnen bezoeken omdat het al vol was (beperkt aantal bezoekers i.v.m. Corona). Het Kampterrein is echter vrij te bezoeken en dit vond ik al heel indrukwekkend.

Kamp WesterborkZodra je het terrein opkomt zie je de commandantswoning. Hierin verbleef de Kampcommandant. Om de woning te behouden is hier een overkapping overheen geplaatst. Rondom deze woning zijn allerlei informatieborden geplaats met verhalen over mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de periode van 1942 tot 1945 toen het kamp een verzamelplaats voor Joden uit Nederland werd. Vanuit Kamp Westerbork werden de Joden evenals Duitse vluchtelingen en 245 Sinti en Roma en ook verzetsstrijders naar vernietigingskamp Auschwitz of Sobibor gedeporteerd. Dit waren zeker geen mooie verhalen.

Tijdens de wandeling over het kampterrein wordt duidelijk wat hier allemaal is gebeurd. Een treinwagon, waarin de mensen werden gedeporteerd, een barak waarin werd gewoond, gewerkt en geslapen.

De 102.000 stenen

Heel erg mooi en indrukwekkend vond ik ook De 102.000 stenen. Dit is de opdruk die je kon lezen bij dit stukje Kamp:

Kamp Westerbork is het verhaal van de moord op 102.000 keer één mens: een moeder, een opa, een tante, een broer, een dochter, een neef, een vriendin, een buurman, een klasgenootje…..Voor ieder van hen staat hier een steen op de voormalige appelplaats van het kamp.

De stenen zijn geplaats op een donkere ondergrond die de contouren van Nederland aangeeft.

Kamp Westerbork

Helemaal aan het einde vind je dan nog het nationaal monument Westerbork. de omgebogen rails met aan het einde een stootblok en daartussen 97 bielzen. Deze bielzen symboliseren de 97 transporten die er zijn geweest vanuit Westerbork naar Auschwitz of Sobibor.

Kamp Westerbork

Bezoek aan Kamp Westerbork, geschikt voor jouw groep?

Heb je een groep 5, 6, 7 of 8 en merk je dat je kinderen belangstelling hebben voor het verhaal van de tweede wereldoorlog? Dan denk ik zeker dat een bezoek aan Kamp Westerbork een verrijking al zijn.


StudieboekenStudieboeken

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest