donderdag, juni 13, 2024
AlgemeenKeuzekastSamenknap

Het PIG dobbelspel


Soms ben je wat aan het surfen op het internet en zo ook vandaag. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën voor in de klas, en zo kwam ik dit PIG dobbelspel tegen. Een heel simpel en leerzaam dobbelspel wat je met meerdere kinderen kunt spelen. Ik heb geen idee of PIG staat voor varken, dat kom ik nergens vinden. Ik vond dit spel zo leuk en zo gemakkelijk in te zetten, dat ik het graag met jullie deel. Een erg leuk spel ook uitermate geschikt voor in de keuzekast.

PIG dobbelspel

Het Pig dobbelspel is een spel waarbij je risico’s moet nemen. Het is de bedoeling dat je om beurten gooit met een dobbelsteen. Gooi je 2,3,4,5 of 6, dan is er niets aan de hand, maar gooi je een 1, dan ben je al je verzamelde punten kwijt.
Je hebt voor dit spel niet veel nodig. Een dobbelsteen en pen en papier om de score bij te houden. Daarnaast natuurlijk ook twee of meer spelers. Als je met meerdere spelers speelt, is het misschien handig om elke speler met een eigen dobbelsteen te laten gooien, dan gaan de beurten sneller door.

Het doel van het spel is om als eerste 100 punten te halen.

Speluitleg

Bepaal wie als eerste gaat.

De eerste speler gooit de dobbelsteen. Als hij 2, 3, 4, 5 of 6 gooit, schrijft hij de score op.

Als hij geen 1 heeft gegooid, kan de speler besluiten om opnieuw te gooien. Als hij opnieuw een 2, 3, 4, 5 of 6 gooit, telt hij dat getal op bij zijn vorige score. Als hij een 1 gooit, verdient hij geen score en is volgende speler aan de beurt.

Zolang er geen 1 wordt gegooid, mag de speler besluiten om door te gaan met rollen en de punten van elke worp op te tellen bij zijn totale score voor die beurt. Of hij kan passen en de beurt doorgeven aan de volgende speler.

Als de speler een 1 gooit, verliest hij al zijn punten (alleen voor die beurt) en moet hij de dobbelsteen doorgeven aan de volgende speler.

Het spel gaat op deze manier door totdat een speler een score van 100 bereikt.

Een handige manier om de score bij te houden is om te turfen. Elke beurt op een nieuwe regel, dat als er een 1 wordt gegooid de laatste regel kan worden doorgestreept.

Wat leren kinderen door dit spel te spelen?

Natuurlijk oefenen ze het optellen van de getallen die worden gegooid, maar ze leren nog meer met dit spel. Pig leert kinderen strategisch te denken. Ze mogen niet te hebzuchtig zijn en te veel risico’s nemen, anders verliezen ze hun punten!

PIG leert ook de waarde van het nemen van beurten. Spelers behouden hun verdiende punten als ze anderen ook laten spelen!

Het PIG dobbelspel is een leuk rekenspel!  Het leert kinderen ook over kansberekening. Hoe groot is de kans dat u bij een bepaalde beurt een 1 gooit?

Veel plezier met PIG!!!


Kantoor en schoolKantoor en school


Kijk ook eens op mijn YURLS pagina

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest