vrijdag, juni 14, 2024
Algemeen

Kennismaken met je nieuwe groep. Wat ga je doen?


Kennismaken met je nieuwe groep.

Binnenkort is het weer zover. Je nieuwe groep voor volgend schooljaar komt even in de nieuwe groep kijken. Wat ga je dan met ze doen? De kinderen vinden het altijd best spannend, en ik soms ook wel een beetje hoor.

De groep is waarschijnlijk al een poosje bij elkaar, dus de kinderen kennen elkaar wel. Maar voor jou als leerkracht geldt dit waarschijnlijk niet. Erg leuk is dan om en soort omgekeerd kennismakingsspel te doen.

Je vertelt eerst iets over jezelf. Je kunt een voorwerp of foto meenemen van iets dat bij jou hoort. Als je dat hebt gedaan laat je de kinderen elkaar voorstellen. Ik werk vaak met ijslollystokjes met namen erop. Twee bekertjes met in beide stokjes met de namen van de kinderen. Je trekt er een uit de ene. Dit kind vertelt iets over een ander kind. Dit kind komt uit de tweede beker. Erg leuk hoe kinderen over elkaar kunnen vertellen.

Dan kun je nog een gesprekje aangaan over wat de kinderen van de volgende groep verwachten. Wat verwachten ze te leren etc. Ook hier komen leuke dingen naar voren, en kun jij als leerkracht misschien meenemen naar volgend schooljaar.

Aan de slag:

Dan ga ik vaak met de kinderen aan de slag. Ik maak in ieder geval een leuke foto van ze voor de verjaardagskalender. Deze foto’s maak ik dan ook gelijk passend voor de kalender voor in de klas. Dit fotootje kunnen ze dan meteen mee naar huis nemen als hun verjaardag gevierd is in de klas. Voor een verjaardagskalender zijn er ideeën genoeg op Pinterest te vinden..

Je kunt een lesje doen van iets wat ze in de vorige groep nog niet hebben gehad. In groep 5 kan dat iets zijn van wereldoriëntatie of studievaardigheden. In groep 3 zijn dat heel veel dingen en in de bovenbouw bijvoorbeeld Engels.

Ook begin ik met het maken van een boekenlegger.  Elk jaar denk ik weer, hoe kom ik de tijd door, kan ik ze wel genoeg bezighouden. En elk jaar vliegt de tijd en moeten ze alweer terug voordat je er erg in hebt.

Kennis maken met je nieuwe groep. Wat ga jij doen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest