maandag, april 22, 2024
AlgemeenAlgemeen downloadsDownloads

Kalender voor in de klas.


Kalender voor in de klasElk jaar ben ik weer zoekende naar een leuke manier om de kalender in de klas een plekje te geven. Deze keer ik heb ik er voor het nieuwe schooljaar wat extra werk van gemaakt en denk dat dit wel een blijvertje is.

Waarom een kalender in de klas?

Een kalender in de klas is belangrijk voor kinderen om het besef van tijd te ontwikkelen. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. De dagen van de week, de maanden en de seizoenen komen op deze kalender allemaal terug.

Opbouw en gebruik van de kalender.

Het mooie is dat je één ondergrond hebt die je bijvoorbeeld op je whiteboard kan hangen en de kalender zelf kun je steeds weer elke maand opnieuw opbouwen. Ik heb de kalender en de losse onderdelen (jaartal, maanden, seizoenen, dagen van de week een de nummers 1 t/m 31) voorzien van klittenband.


De dagen van de week heb ik de kleuren gegeven die wij op school gebruiken, maar op het pdf bestand zijn ze ook in het wit afgebeeld, zodat je ze zelf een kleur kunt geven.

Kalender voor in de klas

Speciale dagen

Kalender voor in de klasVerder zijn er natuurlijk veel speciale dagen in een schooljaar. Deze zijn ook toegevoegd. Je kunt dan bijvoorbeeld het nummer van de datum vervangen voor een speciale dag. Als je een verjaardag hebt in de klas, komt hier het plaatje van de verjaardag.

Omdat het bestand heel erg groot werd komt er binnenkort een aanvulling met nog meer speciale dagen. Bij deze kalender zijn al enkele belangrijke toegevoegd. Voor suggesties staan we nog steeds open, dus heb je nog een idee, reageer gerust hieronder, dan kijken wij of we het toe kunnen voegen.

Bewaren.

Om alle losse kaartjes te bewaren is een verzameldoos of opberg-box heel erg handig.
Zeker als deze is voorzien van losse tussenwanden zodat je de ruimtes zelf in kunt delen.

Kalender voor in de klas


Oorspronkelijk was de kalender uitgevoerd met hoofdletters, maar op verzoek van verschillende volgers van mijn site is er nu ook een versie toegevoegd zonder de hoofdletters.

Het bestand.

Het gehele document is een PDF in A3 formaat.
Terugschalen via een printer naar A4 zou mogelijk moeten zijn maar dit heb ik zelf niet uitgeprobeerd.

 

Kalendermaker. (Met hoofdletters)
Kalendermaker. (Met hoofdletters)
Kalendermaker. (Met alleen maar kleine letters)
Kalendermaker. (Met alleen maar kleine letters)

Ik heb er ook een uitbreiding bij gemaakt. Die kun je hier vinden: Kalender voor in de klas ; uitbreiding 1


 

Delen op social media of per email :

18 thoughts on “Kalender voor in de klas.

 • Super leuk! Ik ga hem maken voor mijn groep 4/5 volgend jaar. Dingen die ik erbij zou willen:
  Sint Maarten
  Theater
  Uitstapje/excursie
  Schoolreis
  Project

  Zijn maar wat ideetjes!

  Bedankt voor het delen van al je ideeën. Ik gebruik er veel:)

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je leuke reactie.
   Er komt nog een uitbreiding waar deze kaartjes in zitten en nog veel meer.
   Dus dat gaat helemaal goed komen.

   Beantwoorden
   • Super ideetje!
    Dank je wel!
    Misschien ook nog een ideetje om als extra prentje te gebruiken
    De schoolfotograaf
    Schoolfeest/tuinfeest
    Zwemmen
    Schaatsen

    Heel fijn dat je het met ons deelt! Dank je!

    Beantwoorden
    • Deze komen in de uitbreiding. Dank voor het compliment!

     Beantwoorden
  • Wat een super leuk idee. Ik zou er nog carnaval, herfstvakantie, kerst vakantie, mei vakantie. Naar mijn idee de plaatjes vaker maar dan staat de cijfers natuurlijk niet er op🤔.

   Succes🙂

   Beantwoorden
   • Deze komen in de uitbreiding. En inderdaad, als je teveel plaatjes doet, is het effect van de kalender weg.

    Beantwoorden
    • Misschien een idee om de nummers iets kleiner te maken. Dan kan je deze boven het plaatje van een speciale ruimte plakken? Moet de kalender misschien nog iets groter, maar op de foto zag ik nog wel wat ruimte geloof ik.
     Ik vind het in ieder geval een heel leuk en slim idee!

     Beantwoorden
 • Misschien ook een ideetje:
  Lamineer een tweede leeg kalenderblad en maak daar je activiteitenkalender van.
  Dan zien de kinderen een overzicht van de dagen en ernaast diegenen met de prentjes (activiteiten)

  Beantwoorden
 • Dag Marjan,

  Ook ik ben heel enthousiast over de prachtige kalender en ben hem samen met een collega aan het lamineren en snijden voor het nieuwe schooljaar.
  Het liefste zou ik de cijfers niet losknippen maar als 1 geheel op jouw onderblad willen bevestigen.
  Is het misschien mogelijk om ook nog de weekindeling te maken dat de cijfers verspringen. dus de 1 in het eerste vak, de 1 in het 2e vak? Dan houden we de maandag-dinsdag-woensdag gelijk maar kunnen we de cijfers aanpassen. Dus dan krijg je 7 verschillende vellen.Dan hoef je elke maand maar 1 vel te vervangen ipv 31 cijferkaartjes.

  Beantwoorden
  • Hallo.

   Dank voor je reactie.
   Zou je me per email duidelijker kunnen maken wat je nu precies bedoeld? Dan zou ik er altijd naar kunnen kijken.
   We staan open voor elk idee en als er iets “makkelijker” of “beter” kan dan is dat natuurlijk mooi.
   Dus stuur een mail naar info@vanjufmarjan.nl met je visie en dan zal ik er eens in duiken.

   Beantwoorden
 • Hallo Marjan,
  Wat een gave kalender. Zou hem graag willen gebruiken in mijn groep 6. Vanaf groep 3/4 leren de kinderen een kalender aflezen/ invullen bij rekenen. Daar maakt men gebruik van de kalenders zoals ze ook in bv agenda’s staan. Dus de dagen van de week van boven naar beneden en niet zoals jij hebt gemaakt van links naar rechts. Is het mogelijk om de kalender een kwartslag te draaien zodat je de 7 vakjes aan de linkerkant van boven naar beneden hebt? En 6 vakjes van links naar rechts, zodat de dagen ervoor kunnen(aan de linkerkant) en je de kalender dus goed kan invullen. Het is maar een idee. En misschien is het teveel werk om het te maken/ veranderen, maar ik zou er wel erg blij mee zijn.

  Groeten Joukje

  Beantwoorden
  • Hoi Joukje, zoals jij het wilt gaat het niet passen. Maar volgens mij is een standaard kalender ook altijd zoals wij hem hebben gemaakt. Ik vraag mij af welke methode jullie voor rekenen gebruiken. Ik heb ook even gezocht naar een kalender zoals jij hem omschrijft, maar kan die nergens vinden. kun je eens een voorbeeldje naar mij mailen, of een webadres waar ik dit kan vinden? Je kunt me mailen op: info@vanjufmarjan.nl

   Beantwoorden
 • Zo’n leuke kalender 🙂 super bedankt om dit te delen!
  Ik weet niet of deze er reeds tussen staat, maar ik denk oa aan pyjamadag van ketnet. Maar ik denk dat we wel wat andere dingen kunnen bij maken voor speciale dagen. Niet? Wat knippen en plakken. Jij stak er reeds zoveel werk in, dus denk ďat we zelf ook wel wat kunnen doen om up to date te brengen 🙂
  Ik gebruik hem alvast volgend schooljaar ook, top 😁👍

  Beantwoorden
 • Ik gebruik de kalender nu 1 vol schooljaar en merk dat als de eerste dag in een weekend valt en de maand 31 dagen heeft, je niet uitkomt met 5 rijen. De 30 en 31 (afhankelijk of de eerste van de maand op zaterdag of zondag valt) moeten dan los onder de laatste rij. Dat staat wat slordig vind ik zelf. Het zou dus fijn zijn als er nog een versie komt met een extra rij eronder 😉
  Verder ben ik heel tevreden over de kalender!!!

  Beantwoorden
  • Hallo Wanda,

   Het klopt inderdaad, dat het soms niet helemaal uitkomt. Er komt geen nieuwe versie, omdat een rij eronder simpelweg niet meer past. Ik heb het “probleem” opgelost door de volgende maand er al naast te hangen. November hangt bij mij dus ook al. De 31 en 31 hangen daar dus al op, en vandaag is de 1 met een kruis erdoor op oktober gekomen en de 1 erbij in November. (Ik heb standaardtwee maanden hangen)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest