vrijdag, mei 31, 2024
AdvertorialsAlgemeenReviews

Spelenderwijs leren met Eduschool

EduschoolSpelenderwijs leren met Eduschool.

Eduschool is een leeromgeving waarin kinderen spelenderwijs kunnen oefenen met rekenen, spelling, taal, lezen, verkeer, geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en engels.  Ik mocht met mijn groep Eduschool uitproberen en het werd door de kinderen met veel enthousiasme ontvangen. Er is keuze uit heel veel spellen en er zit dus altijd wel iets voor de kinderen bij. Mede door het beloningssysteem blijven de kinderen er enthousiast mee aan de slag.

Aan de slag

Ten eerste maakte ik voor mijn groep accounts aan. De leerlingen kun je importeren via een EdeXML-bestand. Dit gaat vrij simpel. Je kunt natuurlijk ook de kinderen één voor één in voeren, maar als er veel kinderen moeten worden ingevoerd is dit veel werk. Een ICT-er op school kan je vast aan het bestand helpen via het leerlingvolgsysteem.

Je kunt dan voor de kinderen spellen klaar zetten die geschikt zijn voor hun niveau. Zodra je dit gedaan hebt kunnen de kinderen inloggen en kiezen wat ze gaan doen.

Eduschool

Spelenderwijs leren

Zodra de kinderen zijn ingelogd zien ze een eiland waar ze bepaalde keuzes kunnen maken.  Hier kiezen ze wat ze willen gaan doen. Als leerkracht kun jij bepalen wat er open staat en wat niet. Je kunt ze dus  het eiland laten ontdekken, of alleen bepaalde gebieden open zetten.

EduschoolJe hebt bijvoorbeeld het Noorder Spellingsgebied, Midden Leesgebied en het Zuider Taalgebied: deze drie landen omvatten samen het hele taalonderdeel. in het Noorder Spellingsgebied zit het onderdeel spelling, in het Midden Leesgebied zitten de spellen op het gebied van begrijpen lezen en technisch lezen . Tenslotte het Zuider Taalgebied: daar zitten de overige taalonderdelen in zoals woordenschat, tegenstellingen, afkortingen. Voor het spellingsgebied vind ik het heel gemakkelijk dat je je eigen woordenlijsten kunt toevoegen. Dus je kunt de kinderen oefenen met de woorden van de methode die je op school gebruikt.

In rekenland  zijn er ook heel veel mogelijkheden om kinderen te laten oefenen met alle aspecten van het rekenonderwijs. Ook bij de andere vakken kan op een leuke manier veel worden geoefend.

Eduschool

Beloningssysteem

De kinderen vonden het ook erg leuk omdat er een beloningssysteem aanwezig is. Als je spellen op het eiland goed afrond kun je stukjes kaas verdienen. Als er genoeg stukjes kaas zijn verdiend kun je op het schateiland spellen vrijspelen. Om een spel te spelen moet je dan weer stukjes kaas inleveren. Dit systeem werkt heel motiverend heb ik gemerkt.

Digibordtools

Een heel leuk extraatje vond ik dat als je bent ingelogd als leerkracht je toegang hebt tot enkele digibordtools. In groep 5/6 zijn de digitale tijden nog best lastig. Deze kun je oefenen op het digibord met één van de tools. Je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde tijden op het bord tonen, en de kinderen schrijven het antwoord op hun wisbordje. Elke dag even 5 minuten oefenen…ideaal.
Dit is ook mogelijk met de analoge klok. Verder heb je nog de beschikking over een timer (zowel digitaal als analoog) en een verkeerslicht.

Punt van aandacht

Ik werkte met de kinderen op een tablet. Dan is het soms wel erg klein. De kinderen liepen er ook af en toe tegenaan dat een spel niet wilde laden en de site hierdoor vastliep. Er moest dan even opnieuw worden gestart.
Als ze te snel doorklikten en een geluidsfragment was nog niet klaar, werd het volgende geluidsfragment alweer gestart en liep het door elkaar heen.
Ondanks deze kleine probleempjes waren mijn kinderen heel enthousiast.
De meeste spellen zijn met geluid, dus moet je ook genoeg koptelefoons voor de leerlingen beschikbaar hebben.

Kortom

Mijn leerlingen werken heel graag met Eduschool. Ik vind zelf Eduschool zeer leerzaam, en het is erg toegankelijk voor leerkrachten. Zodra je je er even in heb verdiept is er heel goed mee te werken, en neemt het niet veel tijd in beslag. Als leerkracht kun je ook bijhouden wat je leerlingen doen, en hoe ze het doen.

Zo kunnen de kinderen Spelenderwijs leren met Eduschool.


Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.