woensdag, mei 29, 2024
Breuk en komma getallenDownloadsGetalknapKeuzekastRekenen

Vergelijk de breuken


vergelijk de breukenIn groep 6 maken we altijd een begin met het begrip breuken. Dan is het spel: Vergelijk de breuken een hele leuke en simpele manier om de kinderen inzicht te laten krijgen in wat breuken nu precies zijn.
Vaak laat ik de kinderen ook allerlei materialen meenemen waarmee je kan laten zien wat breuken zijn. Een eierdoos (tienden), een reep chocolade (achtsten), maar met lego kan dit ook heel goed met blokjes van twee, vier, acht en tien.
Natuurlijk is het bezig zijn met breuken het leukste in spelvorm, vandaar dit spel.

 

Vergelijk de breuken

Het spel vergelijk de breuken bestaat uit kaartjes. Op elk kaartje staat een breuk met daarbij de visualisatie (breukenbalk) ervan. De kaartjes worden onder de spelers verdeeld. De spelers maken een stapel van hun kaartjes en leggen deze met de goede kant naar beneden voor zich neer.  Er wordt een spelleider aangewezen.  Deze spelleider geeft een bepaald teken wat de spelers vooraf hebben afgesproken, en bij dit teken draaien alle spelers de bovenste kaart van hun stapel om. Dan worden de breuken met elkaar vergeleken en wie de grootste breuk heeft  ( een half  is bijvoorbeeld groter dan een kwart) krijgt alle kaartjes en legt deze onder zijn eigen stapel.
Je kunt met elkaar afspreken dat je het spel een bepaalde tijd speelt. Diegene die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft, heeft gewonnen.  Je kunt ook net zolang spelen tot dat er één iemand overblijft die alle kaartjes heeft.

Variant

Als het begrip van de breuken al een beetje is geautomatiseerd, kun je natuurlijk ook het spel wat moeilijker maken. We kennen allemaal het spel Halli Galli wel. Dan kun je dit spel op dezelfde manier spelen. De spelers draaien nu om en om een kaart. Zodra de breuken die zijn omgedraaid samen 1 (één) vormen, wordt er op gebeld. (of in de toeter geknepen, of wat je ook bedenkt)

De spelers controleren (eventueel met de breukenlijst) of het klopt dat er totaal 1 op tafel ligt. Is het fout dan moet de speler die gebeld heeft een kaart van zijn eigen stapel aan de medespelers geven, is het goed dan krijgt hij alle kaartjes. Ook hier geld weer, de speler met de meeste kaarten wint.


Breukenlijsten

De breukenlijsten die zijn bijgevoegd kunnen de kinderen gebruiken om de breuken met elkaar te vergelijken.
Je kunt op deze lijsten heel gemakkelijk zien welke breuk groter is.
Ook hier twee versies.
Eén met alleen de breuken en één met ook de kommagetallen en procenten erbij.
Deze kun je ook gebruiken in de bovenbouw.

Je kunt deze kaarten natuurlijk ook heel goed voor elke leerling kopiëren om tijdens andere momenten te gebruiken.

 

De bestanden

Het spel is in twee verschillende versies te downloaden.
Bij één versie zijn de kleuren van de breukenbalk op het kaartje bij elke breukvariant verschillend en komen overeen met de kleuren op de breukenlijst.
De andere versie zijn de breukenbalken op alle kaartjes in dezelfde kleur. Dit maakt het iets moeilijker.

Vergelijk de breuken – Dezelfde kleuren breukenbalken.
Vergelijk de breuken – Dezelfde kleuren breukenbalken.
Vergelijk de breuken – Verschillende kleuren breukenbalken.
Vergelijk de breuken – Verschillende kleuren breukenbalken.
Vergelijk de breuken – Breukenlijsten.
Vergelijk de breuken – Breukenlijsten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest