dinsdag, juni 25, 2024
NieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip week 37: Toch maar weer verwijswoorden


Omdat ik heb gemerkt tijdens een proeflesje uit onze oefenboeken de kinderen verwijswoorden toch nog wel erg lastig vinden heb ik dit in Nieuwsbegrip week 37 toch weer even centraal gezet.

Modellen

nieuwsbegripNieuwsbegrip week 37 gaat deze week over de SIRE-campagne: Waardeer het. Repareer het.
Ik heb in de tekst van deze week onder elk kopje twee verwijswoorden gekleurd in verschillende kleuren.  Deze tekst heb ik voor de leerlingen gekopieerd en we hebben samen de tekst gelezen. Het eerste gedeelte van de tekst heb ik voorgelezen door middel van modellen en daarna de kinderen laten lezen (klassikaal) en vragen gesteld als: Zijn er lastige woorden, wat is belangrijk in dit stukje en wat valt je op.

Verwijswoorden

NieuwsbegripDaarna zijn we naar de kleurtjes in de tekst gaan kijken. Wat voor soort woorden zijn er gekleurd? Omdat ik dit jaar weer een groep 5/6 heb, konden de kinderen van groep 6 goed benoemen dat dit verwijswoorden waren. De inleiding hebben we samen weer gelezen en achterhaald waar de verwijswoorden naar verwezen.
De rest van de tekst mochten de kinderen zelf in tweetallen gaan doen. Een leerling uit groep 5 met een leerling uit groep 6. Heel leuk om te zien was hoe de kinderen uit groep 6 de kinderen uit groep 5 gingen modellen hoe je de verwijzing kon opzoeken in de tekst.

Bespreken en sleutelvragen

Na ongeveer tien minuten hebben we alle verwijswoorden nog eens klassikaal besproken. Daarna heb ik de sleutelvragen klassikaal aan de kinderen voorgelegd. Ik was wel benieuwd of deze nu gemakkelijk te beantwoorden waren nu we op deze manier met de tekst waren bezig geweest. Gelukkig was dit inderdaad het geval.

Voor de bovenbouw (groep 7/8) zou je in plaats van verwijswoorden, die al regelmatig aan de orde zijn geweest, de signaalwoorden kunnen gebruiken.

Deze en mijn andere Nieuwsbegriplessen kun je vinden op de Pagina: Nieuwsbegrip


Studentenleven

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest