maandag, juni 24, 2024
AlgemeenVakliteratuur

Juf is Zen


Juf is Zen is een boek geschreven door Diana Gjaltema. Diana werkt al ruim 27 jaar in het onderwijs en is daarnaast ook Yogadocent. Zij gebruikt dit ook in haar dagelijkse praktijk als leerkracht en heeft nu een boek geschreven: Juf is Zen, waarin zij deuren opent naar mogelijkheden om momenten van rust en stilte in de klas te brengen.

Stilte en aandacht in de klas

Dit is de ondertitel van het boek. Het geeft aan wat de schrijfster wil bereiken met het boek. Zij heeft het ook speciaal geschreven voor leerkrachten en opvoeders.  Om rust en stilte te creëren in de toch al zo hectische wereld van het onderwijs waarin de prestatiedruk hoog is.

In het boek beschrijft zij situaties uit haar eigen onderwijspraktijk. waarbij zij haar ervaring als yogadocent gebruikt. Situaties met kinderen maar ook met ouders. Aan de hand hiervan beschrijft zij op een heel toegankelijke manier hoe jij zelf dit ook kunt toepassen. Ze vertelt over verschillende Yogatechnieken op een hele duidelijke manier.

SAS in de klas.

SAS in de klas is waar het grootste gedeelte van het boek uit bestaat. SAS staat voor Stilte en Aandacht Spelletjes. Hiermee creëer je rustmomenten in de klas. SAS is ook de hoofdpersoon in de verhaaltjes die voorafgaan aan de verschillende stilte-oefeningen.  De oefeningen kun je gewoon voorlezen uit het boek en in je klas met de kinderen doen. Het zijn hele fijne oefeningen die je ook kunt doen als je niet zoveel met Yoga hebt. De kinderen komen op momenten dat ze erg wiebelig of druk zijn even helemaal tot rust. Je merkt dat je na zo’n oefening, die niet langer dan 5 tot 10 minuten duurt, de kinderen weer veel rustiger zijn.

Nu denk je misschien dat die tijd zonde is van je onderwijs tijd, maar dat is juist niet het geval. Omdat de kinderen veel rustiger zijn geworden zijn ze weer gefocust en zullen ze beter luisteren en aan het werk gaan. Je hoeft niet de hele tijd te waarschuwen of te corrigeren, waar ook weer heel veel tijd in zit.

Conclusie

Juf is Zen is een fijn boek om als leerkracht te bezitten. Je kunt het altijd even tevoorschijn halen om een oefening uit te halen om samen met de kinderen te doen. Kinderen zullen het in het begin wel vreemd vinden, maar als het regelmatig doet, raken de kinderen er aan gewend en zullen ze er zelfs naar gaan vragen.

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest