zondag, juni 23, 2024
KeuzekastLesideeënOverig Taal/LezenTaal/lezenWoordknap

Het bloempotalfabet


Het is lente en wat is er dan mooier om met bloemen bezig te zijn. Kinderen zien de sneeuwklokjes en krokussen weer tevoorschijn komen, en in de klas kun je dan met deze leuke bloemen aan de slag. Dus de sneeuwpoppen aan de kant en de bloemen tevoorschijn halen.

Het bloempotalfabet is er op verschillende manieren te gebruiken. De bloempotten zijn steeds hetzelfde, maar de bloemen zijn steeds anders. Zo zijn de kinderen steeds op een andere manier met letters, woorden en plaatjes bezig.

De bedoeling is dat de kinderen de bloemen in de bijbehorende bloempot steken.

Bloempotalfabet.

Op de bloempotten staan alle letters van het alfabet. Deze hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken, hier ben je vrij in.  Bij elke bloempot horen vier bloemen. Je kunt het apart aanbieden om één aspect te oefenen, maar ook bij elkaar, ook hier ben je geheel vrij in.

Kleine letter combineren met de schrijfletters.

Naast de blokletters die de kinderen leren tijdens het leren lezen worden om sommige scholen ook gelijk de schrijfletters aangeboden, op andere scholen gebeurt dit zodra de kinderen alle letters hebben geleerd. Met de combinatie kleine letter schrijfletter oefenen de kinderen spelenderwijs welke letters bij elkaar horen.

Kleine letter combineren met de hoofdletters.

Weer wat later gaan de kinderen ook de hoofdletters leren. Dan kun je de bloemen met de schrijfletters vervangen voor de bloemen met de hoofdletters. Kinderen kunnen dan de hoofdletters oefenen.

Kleine letter combineren met een plaatje (eventueel met het woord erbij).

Het bloempotalfabet is ook heel goed te gebruiken voor de woordenschat. Zo hebben we ook bloemen gemaakt met afbeeldingen. De beginletters van het woord hoort dan bij een bloempot. Zo is er bijvoorbeeld de bloem met de afbeelding van een appel. Deze hoort dus in de bloempot met de a. Ook is er een bloem met een afbeelding van een appel en het woord erbij.

 

De downloads onderaan dit artikel kun je uitprinten. Als je gaat lamineren, kun je het beste alles eerst uitknippen en daarna lamineren. De bloempotten moet je echter voor het lamineren wel eerst dubbelvouwen. Hoe de kinderen dan de bloemen in het bloempotje kunnen steken leggen we uit in het instructiefilmpje hieronder.

Kinderen vinden het ontzettend leuk om op deze manier met letters bezig te zijn. Zelfs bij de kleuters zou je het al kunnen gebruiken. Ik hoor heel graag wat jullie van het bloempotalfabet vinden.

De bestanden:

Bloempotalfabet-bloempotten
Bloempotalfabet-bloempotten
Bloempotalfabet-bloem-schrijfletters
Bloempotalfabet-bloem-schrijfletters
Bloempotalfabet-bloem-hoofdletters
Bloempotalfabet-bloem-hoofdletters
Bloempotalfabet-bloem-plaatje-zondertekst
Bloempotalfabet-bloem-plaatje-zondertekst
Bloempotalfabet-bloem-plaatje-met tekst
Bloempotalfabet-bloem-plaatje-met tekst

En op verzoek voor degene die zelf nog aan de slag willen met de potjes of de bloemen een blanco versie.

Bloempotalfabet-bloemen-en-bloempotjes-blanco
Bloempotalfabet-bloemen-en-bloempotjes-blanco

Cadeauwinkel

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest