woensdag, mei 29, 2024
GeldGetalknapKeuzekastLesideeënOverig Taal/LezenRekenenTaal/lezenWoordknap

Hoeveel is jouw woord waard?


Een hele leuke manier om rekenen en spelling te combineren is de oefening: Hoeveel is jouw woord waard? Spellingswoorden oefenen is voor sommige kinderen geen leuke bezigheid, maar op deze manier wordt het een stuk uitdagender, omdat ze met deze oefening er ook bij mogen rekenen, en wel met geld. De oefening oefent dus als het ware een heleboel aspecten.

Zo worden dus de spellingswoorden van de week geoefend, zijn de kinderen aan het geldrekenen en worden ze bekend met de verschillende euromunten. Een heleboel vliegen in één klap om zo maar te zeggen.

Hoeveel is jouw woord waard?

Bij deze oefening zijn de letters van het alfabet gekoppeld aan een euromunt, van de munt van €2,- tot de munt van € 0,05.
Onderaan deze pagina vind je twee links. Eén link gaat naar een werkblad waarop de kinderen zelf met woorden aan de slag kunnen. Deze kunnen in de keuzekast liggen bij woordknap en bij getalknap. Kinderen bedenken zelf woorden waarvan zij graag de waarde uit willen rekenen of krijgen een lijstje woorden mee van de leerkracht. Dit is heel ruim in te vullen.

Woorden van de week.

De andere link is de link naar de muntenkaart. Deze kaart kunnen de kinderen in hun la bewaren en telkens weer opnieuw gebruiken. Je kunt ze dan elke week de nieuwe spellingswoorden laten berekenen. Dit kun je als op de weektaak noteren zodat kinderen zelf kunnen plannen wanneer ze dit doen.

Voorbeeld

Een klein voorbeeld: Deze week oefenen we de woorden met au. Augurk is een woord die erbij hoort. Als je dit woord wilt berekenen doe je dit als volgt: Je kijkt op de kaart wat de letters waard zijn. Achter elkaar is het woord a (€1,-) u (€1,-) g (€0,50) u(€1,-) r (€0,20) k (€ 0,50). Samen is het woord augurk dus €4,20 waard.

Breed inzetbaar.

Je kunt deze vorm al vanaf groep 4 inzetten en blijven gebruiken tot groep 8. De woorden worden namelijk steeds ingewikkelder en langer  in de hogere groepen.  Als er een categorie geoefend wordt met bijvoorbeeld woorden die eindigen op -lijk of -teit, of -heid, zullen kinderen snel gaan bedenken dat dit constant hetzelfde waard is.  Dit is dus bewust bezig zijn met de spellingswoorden en inzichtelijk rekenen.
In de lagere groepen kunnen de kinderen nog speelmunten of speelgeld erbij gebruiken om het visueel te maken.

De bestanden:

Hoeveel is je woord waard
Hoeveel is je woord waard
Hoeveel is je woord waard – muntenkaart
Hoeveel is je woord waard – muntenkaart

Facebookgroep Basisonderwijs

Graag verwijs ik nog naar de facebookgroep Basisonderwijs. Een groep voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs of op enig andere manier betrokken is bij het onderwijs aan kinderen. Een groep waar ik ook mijn artikelen deel, waarin men vragen kan stellen aan elkaar, maar ook ideeën met elkaar kan delen. In het basisonderwijs zijn we er met en voor elkaar!

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest