dinsdag, juni 18, 2024
AlgemeenVakliteratuur

Close Reading – Werken aan een dieper tekstbegrip in het basisonderwijs


Het boek Close Reading – Werken aan een dieper tekstbegrip in het basisonderwijs is een boek uitgegeven door uitgeverij PICA.

Tekstbegrip is een veelbesproken onderwerp binnen het basisonderwijs, omdat voor veel kinderen dit heel lastig is. Close reading is een heel andere aanpak voor het begrijpend lezen. In de afgelopen jaren zijn de resultaten en motivatie van leerlingen voor begrijpend lezen afgenomen zegt Kees Vernooy (Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs aan de toenmalige hogeschool Edith Stein in Hengelo) in het voorwoord in dit boek.

Ook zegt hij dat Close reading het onderwijs een impuls geeft die leidt tot betere en meer gemotiveerde begrijpende lezers, en dat dit boek scholen handvatten geeft om succesvol met Clos Reading aan de slag te gaan.

Close Reading

Close Reading is het nauwkeurig en analytisch lezen van gevarieerde, complexe informatieve en verhalende teksten. Een manier om leerlingen voor te bereiden op een leven lang leren. Je moet als leerkracht dit proces sturen en begeleiden, maar dan moet je ook weten wanneer en hoe instructie te geven. Dit boek geeft hierover kennis en praktische voorbeelden.

Inhoud

Het boek bestaat naast een voorwoord en inleiding uit 6 hoofdstukken waarin je meegenomen wordt in het proces van invoeren van Close Reading binnen je onderwijs.

1. Wat is tekstcomplexiteit. Het belang van het leren omgaan met complexe teksten en het beoordelen van de complexiteit van teksten.

2. Wat is Close Reading? 

3. Close Reading: voorbereiden en uitvoeren. In dit hoofdstuk wordt het proces beschreven over hoe je teksten selecteert en vragen formuleert.

4. Close Reading in alle vakgebieden. Close Reading pas je toe in alle vakgebieden. Hierin wordt ook beschreven wat het belang hiervan is en er worden ook mooie praktijkvoorbeelden gegeven.

5. Close Reading en e ontwikkeling van mondelingen en schriftelijke taalvaardigheid. Bij Close Reading gaat het om doorgronden van de tekst, maar praten over de tekst is ook belangrijk. Tijdens Close Reading onderzoeken de tekst en werken samen waardoor ze ook de taalvaardigheden spreken, luisteren en schrijven ontwikkelen.

6. Beoordelen en monitoren tijdens Close Reading.

In de bijlagen worden hele bruikbare ideeën gegeven voor tekstgerichte vragen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw (verhalende en informatieve teksten), een leerlijn Close Reading en tips voor invoering van Close Reading op school.

Het boek

Ik vind dit een heel waardevol boek als je je bezighoudt met begrijpend lezen, nadenkt over Close Reading of alleen al informatie wilt over Close Reading.  Hele duidelijke uitleg over hoe teksten aan te pakken en ook hele leuke, bruikbare voorbeelden uit de praktijk.
Op de website van PICA vind je enkele gratis downloads bij het boek en als je het boek hebt aangeschaft kun je met behulp van een wachtwoord nog veel meer bruikbare downloads vinden.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest