donderdag, mei 30, 2024
Algemeen

5 fouten die je niet moet maken als (beginnend) leerkracht


5 fouten die je niet moet maken als (beginnend) leerkracht

Een nieuw schooljaar. Dit schooljaar gaan er weer veel net  afgestudeerde leerkrachten aan de slag. Gelukkig maar, want er is een groot tekort aan leerkrachten. In dit artikel wil ik ingaan op de fouten die je kunt maken als (beginnend) leerkracht. Ze zijn zo snel gemaakt, fouten die je niet meer terug kunt draaien, dus hoop ik dat iedereen iets heeft aan deze adviezen.

Telefoonnummer

Geef nooit je telefoonnummer aan een ouder. Ouders kunnen je bereiken op het e-mailadres van school of de school bellen en een bericht achterlaten om ze terug te bellen. Je  bent een professional en moet je werk en privé gescheiden houden. (Jij hebt toch ook niet het privénummer van je huisarts,tandarts of hypotheekadviseur?)

Stemgebruik

Tenzij de klas in brand staat moet je zeker niet tegen je leerlingen gaan schreeuwen.  Probeer andere manieren om de aandacht van de kinderen te krijgen. Als je even naar diegene die je wilt aanspreken toe stapt en rustig toespreekt is dit veel effectiever. Lees hierover ook eens mijn blog: Snelle tips voor de (beginnende) leerkracht.

Ziek zijn

Een veel voorkomende misvatting bij leerkrachten is dat de klas niet verder kan als jij er niet bent. Ikzelf maak ook nog steeds deze fout, en ga toch naar school ook al zou ik mij eigenlijk ziek moeten melden.  En toch gaat het wel door zonder jou. Ook dat heb ik al wel meerdere keren meegemaakt,dus… Ben je ziek? Meld je dan gewoon ziek. De kinderen hebben er niets aan als jij niet fit voor de klas staat.

Plannen

Plannen is in het begin altijd lastig, en zal ook echt niet altijd goed gaan. Het is in het begin altijd lastig om in te schatten hoe lang bepaalde activiteiten in beslag zullen nemen.  Het komt dan vaak voor dat je tijd “over” hebt. Zorg er dus altijd voor dat je extra activiteiten achter de hand hebt. Een klas die niets te doen heeft kan behoorlijk lastig worden. En heb je iets gepland wat te lang duurt? Geen probleem, gewoon de volgende dag verder gaan als dit mogelijk is.

Social Media

Tegenwoordig is Social Media, zoals Facebook, Instagram etc. de normaalste zaak van de wereld. Bedenk als lerkracht heel goed hoe je hiermee omgaat. Ouders, maar ook kinderen kunnen alles zien wat jij plaatst. Zorg er dus voor dat je accounts privé zijn. En ook hier geldt weer, net als met je telefoonnummer, bedenk goed welke vriendschapsverzoeken je bevestigt.

Leerkracht zijn is een ontzettend leuk, maar ook lastig beroep. Je kunt niet even een handleiding erbij halen hoe met elk kind om te gaan. Vraag hulp aan je collega’s en leer door te doen. Want juf of meester zijn is ook heel erg leuk!

Ook handig om te lezen: Ik zou willen dat mijn juf of meester dit van mij wist.

Miljoenen artikelen

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest