Schrijfopdracht: Ik zou willen dat mijn juf of meester dit van mij wist.

  • Schrijfopdracht: Ik zou willen dat mijn juf of meester dit van mij wist. (leer je leerlingen kennen)

Zoals jullie misschien wel weten ben ik een groot liefhebber van Pinterest.  Elke dag ben ik wel heel even op zoek naar inspiratie voor mijn blog. Deze kwam ik tegen en wilde ik zeker aan het begin van het schooljaar toch wel even met jullie delen. de schrijfopdracht: Ik zou willen dat mij juf of meester dit van mij wist.

Aan het begin van het schooljaar kun je kinderen op laten schrijven wat ze graag willen dat jij als leerkracht van ze weet. Dit kan van alles zijn. Je kunt dit het beste doen op een gelinieerd blad met daarboven de titel: Ik zou willen dat juf of meester dit van mij wist. (ik laat in mijn geval meester weg).

Het hele punt van de oefening is natuurlijk om je kinderen te leren kennen. Om erachter te komen hoe ze zijn: waar ze van houden, waar ze bang voor zijn, waar ze hulp bij nodig hebben. Alles eigenlijk. Ze houden zoveel in die kleine hoofden vast en het is zeldzaam dat iemand hen deze dingen vraagt.

Kinderen zullen het dus ook niet meteen willen delen. Je kunt de opdracht het beste indelen door een voorbeeld van jezelf te geven. Wat zou jij willen dat je meester of juf van jou had geweten? Dat je het bijvoorbeeld best wel eng vond om hardop een antwoord te geven, en dat je het best wel vervelend vond dat meester dan elke keer zei dat je harder moest praten, maar ook leuke dingen, zoals je liefde voor muziek.

Bij deze schrijfopdracht kun je kinderen drie dingen op laten schrijven waarvan ze willen dat jij het als leerkracht van ze weet. Het mag natuurlijk ook meer zijn. Het is in dit geval niet erg als er spellingsfoutjes worden gemaakt of als de zinsstructuur niet goed is. Het gaat in dit geval puur om de inhoud. Ook vertel je de kinderen dat het alleen bedoeld is voor jou, en dat het vertrouwelijk is. Je zult het dus aan niemand laten lezen.

Geef de kinderen voldoende tijd.  Ik denk dat ik in mijn groep 5/6 er een half uur tot drie kwartier voor uittrek. Zorg dat de kinderen als ze klaar zijn iets te doen hebben zodat ze niet andere kinderen storen. (zie ook mijn artikel over de eerste schooldag)
Zorg er ook voor dat de kinderen ruimte hebben om alleen te werken. Zodat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken dat andere kinderen hun werk lezen.

Ik ga deze opdracht zeker in de eerste week van het schooljaar met de kinderen doen, en ben heel benieuwd wat ik zoal te weten kom, en waar ik dan ook rekening mee kan houden. Je leert zo denk ik zeker je leerlingen kennen.

2 gedachten over “Schrijfopdracht: Ik zou willen dat mijn juf of meester dit van mij wist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: