vrijdag, juli 12, 2024
Algemeen InformaticaBoekreviewsKinderboekenReviews

Programmeren voor kinderen Python


Programmeren wordt steeds belangrijker.

programmerenOnze wereld wordt steeds digitaler.
Waar we vroeger alleen maar een computer in huis hadden voor tekstverwerking of een e-mail versturen, hebben we nu overal apparaten om ons heen die gebruik maken van computers.
De gewone laptop of tablet, onze telefoon, en zelfs televisies en koelkasten hebben tegenwoordig vaak al een computer(tje) aan boord.
Computers werken met software, die geprogrammeerd zijn door programmeurs, daarom is het van belang dat kinderen al vrij snel in aanraking komen met programmeren. Het is belangrijk om te weten hoe een apparaat werkt als je hem gebruikt en bovendien is programmeren leuk en vaak voor kinderen een uitdaging.

Deze site is van Juf Marjan, maar aangezien Juf graag een reviewer voor een boek wilde hebben over programmeren die verstand heeft van computers en het ontwikkelen van software, heeft ze mij gevraagd of ik dit wilde doen.
En ik ben Erik, technicus, computerfreak en hobbyprogrammeur.
Al bij de eerste thuis pc’s stond ik in de rij om zo’n ding aan te schaffen en sindsdien ben ik altijd bezig geweest met computers, programmeertalen en software.
Tijdens verschillende opleidingen heb ik geleerd om te gaan met verschillende computers en de taken die ze moeten uitvoeren.
Daarom vond ik het dan ook zeer interessant om dit boek door te nemen en een review van te schrijven.

programmeren

Programmeren in Python.

Er zijn voor computers meerdere “talen” om in te programmeren.
Basic, Java of bijvoorbeeld Python zijn zulke “talen”.
In het boek Programmeren voor kinderen van de uitgever Lannoo wordt de programmeertaal Python behandeld.
Na een korte intro over programmeren wordt er gestart met de uitleg over hoe en waar je aan de benodigde software kunt komen en hoe je deze kunt installeren.

Thuis of op school.

programmerenNu is het installeren van software vaak een taak van de systeembeheerder, dus als een leerling op school dit boek en de bijbehorende software wil gaan gebruiken dan lijkt het me verstandig om dit even door de expert te laten doen.
Maar ook voor ouders thuis is het verstandig om hier even bij te blijven of in ieder geval deze taak samen met uw kind door te nemen.
De installatie is niet echt ingewikkeld, maar vergt wel wat aandacht aangezien er meerdere installatie mogelijkheden zijn met meerdere versies.
Het zou een teleurstelling zijn als het hier al fout zou gaan.

Duidelijke uitleg.

De uitleg over het programma dat wordt gebruikt en het beginnen met programmeren begint goed en duidelijk.
Natuurlijk wordt er begonnen met het aloude Hallo Wereld. Dit wordt gebruikt in bijna alle programmeertalen. Daarna wordt een aantal basisbegrippen stap voor stap doorgenomen.

Lastig?

Het lijkt me voor een twaalfjarige of ouder, zeg groep 8 basisonderwijs of hoger, best begrijpelijk zoals alles uitgelegd wordt.
Natuurlijk staan er moeilijke woorden in, zoals Booleaanse uitkomsten en variabele waardes, maar ik ben er eigenlijk wel voorstander van dat dit wordt uitgelegd. Hoe moeilijk dit ook kan lijken is het wel belangrijk als je de basis van programmeren onder de knie wilt krijgen, want dit komt in vrijwel alle programmeertalen voor.

Vormgeving.

Naast de uitleg over het schrijven van de software worden er door middel van kleurrijke blokken extra informatie gegeven of voorbeelden die vaak handig zijn.
Bovendien wordt alles vrolijk opgekleurd met plaatjes en afbeeldingen die lijken op de oudere 8 bits plaatjes die je al snel zag op de eerste kleurenbeeldschermen bij pc’s.

programmeren

Soms wel moeilijk.

Sommige delen van het boek zijn niet lastig. Zeker niet voor een pientere tiener die ook al wat Engels heeft gehad.
In het boek komen ook delen voor waarin wordt verwezen naar wiskunde dingen.
Dit is iets waar een basisschoolleerling nog niet mee in aanraking is geweest. Voor een plusklasleerling lijkt me daar juist een uitdaging in zitten.
Handig is ook dat alle spelletjes en programma’s die je leert in het boek volledig achter in het boek worden weergegeven.
Op die manier kun je duidelijk zien wat er eventueel fout gaat met je eigen programma.

Het lijkt moeilijk, zeker ook voor iemand die nog nooit geprogrammeerd heeft. Als ouder kun je je kind met dit boek zeker uitdagen om te gaan programmeren.  Als leerkracht met een leerling die uitgedaagd kan worden om te gaan programmeren, maar zelf daar ook wel in mee wil gaan is dit boek ook een mooie instap om te leren coderen.
Python is een mooie opstap naar andere programmeer talen. Wie de basis kent van Python stapt al sneller over naar Java, Javascript, PHP of wat voor andere programmeertaal dan ook.

Kortom, dit boek is een aanrader om te begrijpen hoe een computer werkt met software.
Voor kinderen die interesse hebben in programmeren is het een mooie opstart om hier mee in aanraking te komen. Ook voor volwassenen, ouder of leerkracht is het een mooi, duidelijk cursusboek om te leren programmeren.

Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Programmeren voor kinderen Python
Carol Vorderman
Uitgever Lannoo
2017
224 pagina’s

Programmeren met Dash & Dot

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest