woensdag, mei 29, 2024
DigiknapLesideeënProgrammeren - Bee Bot - Mindstorms - Dash

Leren programmeren met Dash & Dot.


Al een tijdje hebben wij op school de ontzettend leuke robots Dash & Dot. We hebben deze op school mogen aanschaffen vanuit een subsidiepotje, erg leuk.

Dash & Dot zijn twee blauwgekleurde robots, die als je ze opgeladen hebt en aanzet al gelijk in beweging komen en leuke geluiden maken. Een hoog aaibaarheidsfactor kun je wel zeggen. Regelmatig had ik Dash in de klas. Dot zag ik niet zoveel. Met een app op de Ipad konden de kinderen ermee rondrijden in de klas, maar dat was het dan wel zo’n beetje. En dit vond ik wel jammer, want met Dash & Dot kun je ook leren programmeren, maar hoe werkt dit dan precies. Daarom heb Ik ze maar eens mee naar huis genomen.

Thuis werden de robotjes met open armen ontvangen. Manlief en zoonlief wilden maar wat graag er even mee spelen. Ook ikzelf natuurlijk, en voor dat we er erg in hadden ging Dash al geluiden makend en knipogend door de kamer. Werd er gegooid met Dot (ja, dit kan inderdaad) en was het reuze gezellig met deze twee robots.

Apps voor Dash & Dot

Er zijn verschillende apps waarmee je met Dash & Dot aan de slag kunt.
Zo is er de app GO, waarmee je Dash kunt laten rijden en geluiden laten maken. Deze app is dan een soort afstandsbediening.
Met PATH krijg je een soort uitdagingen waarmee je geluiden en bewegingen kunt vrijspelen.
Met de app BLOCKLY ga je echt aan het programmeren met de robot.
XYLO is een app waarmee je muziek kunt maken met de bijgeleverde xylofoon die op Dash kunt installeren.
WONDER is een soort spel met Dash & Dot, waar je ook weer uitdagingen krijgt.
BLOCKLIFY 4 KIDS is een Nederlandse app waarmee de kinderen aan de slag kunnen om het programmeren onder de knie te krijgen. Dit is nog best wel lastig, en de programmeerblokken zijn ook in het Nederlands. (komen dus niet overeen met de blokken in de engelse apps.
BLOCKLIFY gaat hier weer een stapje verder in.

Al snel kwam ik erachter dat je toch een redelijk woordje engels moet kunnen om met Dash & Dot aan de slag te gaan. Omdat bij ons op school de lessen engels pas in groep 7 beginnen voor mijn groep 5/6 dus al een drempel. Maar wat je er mee kunt is wel erg leuk.

Ik dus maar eens op zoek naar lessen in het Nederlands voor Dash & Dot. Helaas zijn die niet te vinden (ten minste, ik kan ze niet vinden). Je kunt een abonnement nemen bij codevaardig.nl. Dit ziet er heel mooi uit, maar helaas is dit vrij prijzig en dit zit niet in het budget van mijn school.

Dan zelf maar eens kijken wat ik kan doen om het de kinderen gemakkelijker te maken. Met de BLOCKLY-app leren de kinderen stap voor stap de verschillende programmeerblokken kennen. Helaas is dit helemaal in het Engels, dus hier moet ik misschien maar een soort opdrachtkaarten in het Nederlands bij maken.

Ik houd jullie op de hoogte!!!

De bestanden:

Programmeren met Dash & Dot inleiding.
Programmeren met Dash & Dot inleiding.
Version: 1.1
Programmeren met Dash & Dot missie 1 met Dash
Programmeren met Dash & Dot missie 1 met Dash
Version: 1.0
Programmeren met Dash & Dot missie 1 met Dot
Programmeren met Dash & Dot missie 1 met Dot
Version: 1.0

Cadeauwinkel

 

Delen op social media of per email :

8 thoughts on “Leren programmeren met Dash & Dot.

 • Hallo Marjan
  Op dit moment ben ik ook op zoek en inderdaad, er is niks te vinden. Ik maak voor mijn plusklas dan ook maar een aantal opdrachten, oplopend in moeilijkheidsgraad, zoals: Maak een doolhof van Kapla en programmeer Dash met Blockly zo dat hij er doorheen gaat zonder te botsen. We kunnen onze ideeen ook samenvoegen!
  Ik hoor het graag, groet Anneke Jansma, leerkracht Regenboog Bedum

  Beantwoorden
 • Hi Marjan,
  Bedankt voor de mooie leskaatyen. Hebbje er toevallig ook nog een vervolg op gemaakt?

  Beantwoorden
  • Hoi Wendy, helaas ben ik daar tot nu toe nog niet aan toe gekomen. Kinderen hebben vaak na de eerste serie al heel goed door hoe het werkt, dus is het vaak ook niet meer nodig.

   Beantwoorden
   • Hoi dames

    Mijn zoontje wil graag een dash hij is 8 en zit in groep 5. Maar inderdaad loop ik er ook tegen aan dat er geen of te weinig nederlandse opties bij zitten. En om hem nu al computer Engels ipv normaal Engels aan te gaan leren vind ik een beetje dubbel.

    Graag zou ik jullie materiaal inzien.

    Met vriendelijke groet
    Wendy Hijmans

    Beantwoorden
    • Onderaan het artikel staan de materialen die ik heb gemaakt. Deze zijn vrij te downloaden.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest