vrijdag, juni 14, 2024
Algemeen

Ze komen er weer aan, de CITO-toetsen


In de Kerstvakantie was ik natuurlijk op een gegeven moment al wel weer bezig met de eerste schoolweken. Januari, zo’n beetje halverwege het jaar, en dan komen natuurlijk de CITO-toetsen er weer aan.

Vaak krijg ik dan vragen van ouders over of er misschien thuis geoefend kan worden en wanneer de toetsen precies zijn.

Nu oefenen wij op school niet specifiek de Cito-toetsen. Je bereidt de kinderen voor en weet wat er gevraagd wordt tijdens de toetsen. De vraagstelling komt wel eens aan de orde, maar echt oefenen?
Ook melden wij niet precies wanneer de toetsen zijn. Wel de weken wanneer de toetsen plaats vinden.

Ik heb deze vraag ook in enkele facebookgroepen gesteld, en kwam erachter dat het op heel veel scholen op dezelfde manier gewerkt wordt.

CITO oefenen?

De CITO-toetsen zijn bedoeld om de basiskennis van kinderen te testen. Door deze Cito-toetsen te doen kun je nagaan waar nog hiaten zitten bij kinderen of misschien wel de hele groep, zodat je hieraan kunt gaan werken. Wij schrijven n.a.v. de toetsen ook weer nieuwe groepsplannen.

Extra oefenen voor de Cito-toetsen geeft dus een vertekend beeld. Als ouders dus vragen om extra oefenstof hiervoor, geef ik dit niet. Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat het wel gebeurt thuis, want Ambrasoft en Squla zijn bijvoorbeeld voor ouders gewoon verkrijgbaar.

Om ook geen extra druk op de kinderen te leggen wordt er ook niet precies gemeld wanneer de toetsen zijn. Wel wordt de periode gemeld op de kalender, zodat ouders rekening kunnen houden met tandarts- en of doktersafspraken. Want niets is vervelender dan dat een kind een van de toetsen mist en dit later in moet halen.

Ze komen er dus weer aan, de Cito-toetsen. Voor mij ook altijd wel weer een bevestiging dat je samen met de kinderen op de goede weg bent.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest