maandag, juni 24, 2024
Vakliteratuur

Het belang van spelen, suggesties om spel te bevorderen.


Het belang van spelen, suggesties om spel te bevorderen bij kinderen van 2 tot 13 jaar.

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling en leerprocessen van kinderen. Maar wat is dan eigenlijk het belang van spelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het boek “Het belang van spelen” van uitgeverij Acco gaat hierover.

Het belang van spelen.

Het boek begint met het hoofdstuk Het belang van spelen. Hierin wordt beschreven wat spelen is en het belang van spelen voor de ontwikkeling. hierin wordt onderscheid gemaakt in de (senso) motorische ontwikkeling, taalontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, zelfregulatie en sociale ontwikkeling. Dit hoofdstuk laat zien dat spelen heel belangrijk is.

De rol van de omgeving bij spel.

Het tweede hoofdstuk De rol van de omgeving bij spel gaat in op de belangrijke rol die ouders en opvoeders spelen in het uitlokken en bevorderen van spel. De ruimte waarin de kinderen spelen en ook de inrichting daarvan speelt een grote rol.

Spelen volgens Vermeer.

Spelen volgens Vermeer is een hoofdstuk waarin de vier categorieën van spel volgens onderzoeker Vermeer worden beschreven. Zo is er sensopatisch spel, esthetisch spel, verbeeldend spel en hanterend spel. Deze speelvormen worden uitgebreid besproken met duidelijke praktijkvoorbeelden.

Sensopatisch en sensomotorisch spel.

In het hoofdstuk Sensopatisch en sensomotorisch spel  wordt op deze twee spelvormen nog wat dieper ingegaan en worden veel spelsuggesties gegeven voor allerlei verschillende leeftijdscategorieën. Voor kleine en grote groepen van kinderen van 2 tot 4 jaar tot kleine en grote groepen kinderen van 10 tot 13 jaar, en alles wat ertussen in zit. Heel bruikbaar.

Hanterend spel, Esthetisch spel en Verbeeldend spel.

In de laatste drie hoofdstukken, Hanterend spel, Esthetisch spel en Verbeeldend spel, wordt een achtergrond beschreven en ook wordt het belang van deze soorten spel beschreven voor de ontwikkeling. Maar ook dat er spel kan zijn dat zorg oproept bij deze soorten, en hoe dit te signaleren. Verder worden er voorbeelden gegeven en spelsuggesties voor zowel jonge als oudere kinderen.

Kortom een heel bruikbaar boek voor iedereen die met kinderen werkt en het belang van spelen herkent en wil stimuleren. Een interessant boek ook goed als naslagwerk te gebruiken.

Met dank aan uitgeverij ACCO voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Kantoor en schoolKantoor en school

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest