woensdag, mei 22, 2024
Lesideeën

Opdracht met papier maché


Tijdens de crealessen werk ik deze keer met papier maché. We werken met groepen van 15 kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Je moet dus tijdens deze lessen goed op het niveau van de kinderen letten.
We werken drie weken aan hetzelfde onderwerp. Tijdens het schooljaar proberen we zoveel mogelijk verschillende technieken aan de orde te laten komen.

We maken een dier/gezicht/masker.

De eerste les:

Bij deze opdracht bedekken we een opgeblazen ballon met stroken krantenpapier en behangerslijm /glutofix. Dit is altijd weer een lekker werkje. Als kinderen niet gewend zijn om hiermee te werken is dit soms best lastig.
Zorg ervoor dat je voldoende lijm hebt gemaakt. Lijm moet altijd even staan voordat het helemaal goed is, en daar is dan geen tijd voor als je het nog moet bijmaken tijdens een les.
Het beste effect krijg je als je drie lagen of meer krantenpapier om de ballon plakt. De laatste laag is een laag van keukenpapier. Dit omdat het gedekt schilderen dan gemakkelijker wordt.

De tweede les:

Na een week gaan we verder met het maken van ogen mond, gezicht, poten etc. Je kan hiervoor verschillende materialen gebruiken. Zo kun je knopen, doppen, stukken eierdoos etc. gebruiken. Met stroken krantenpapier uiteindelijk weer vastgezet en daarna weer keukenrol eroverheen.

De derde les:

In de laatste les wordt er geschilderd. Ik heb alleen de kleuren rood, geel, blauw, groen, zwart en wit laten gebruiken. Het is heel mooi om te zien hoe de kinderen er mooie dingen van maken.
Het was eerst de bedoeling om een dier te maken, maar na de eerste les kwamen we erachter dat sommige ballonnen waren geknapt terwijl de lijm nog niet droog was, en dan zijn ze niet meer mooi rond.

Tijdens deze lessen heb ik voor de volgende ronde dus wel wat dingen geleerd.
Zorg dat je voldoende lijm hebt gemaakt, en houd er rekening mee dat de ballonnen niet allemaal heel blijven tijdens het drogen. Hierdoor kan vervorming ontstaan en kan niet meer gemaakt worden wat eerst de bedoeling was.

Kantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest