vrijdag, juli 12, 2024
Algemeen

8 tips voor als je een kind met ADHD in de klas hebt.


Toen ik begon met lesgeven had je drukke kinderen, maar werd er nog weinig gesproken over ADHD. Nu wordt bij kinderen regelmatig de diagnose ADHD gegeven. Wat kun je doen als je een kind in je groep hebt met deze diagnose.
Nu is natuurlijk elke situatie anders, en zal voor jou niet alles werken, maar ik heb geprobeerd enkele adviezen op een rij te zetten.

1. RUST

Gebruik niet te felle kleuren in je klaslokaal. Dit werkt stimulerend op het kind met ADHD en kan het kind overbelasten waardoor het zich niet kan focussen op zijn werk.

2. ZORG VOOR EEN VEILIGE PLEK

Zorg voor een plek in de klas, of erbuiten waar het kind zich kan terugtrekken. Dit moet een plek zijn waar geen prikkels zijn. Hoe donkerder hoe beter. Een plek om even te vluchten uit de situatie. Overleg dit ook met het kind. Als het dan tot rust is gekomen kan het weer verder. Deze plek kan natuurlijk ook door andere kinderen worden gebruikt.

3. LEER HET KIND KENNEN

Luister naar adviezen van collega’s over hoe om te gaan met het kind. Collega’s die al eerder met het kind hebben gewerkt, weten vaak goed wat wel en wat niet werkt bij een kind. Ook ouders kunnen hierbij een goede hulp zijn. Praat dus met de ouders, maar ook met het kind. Het kind kan zelf vaak heel goed aangeven waar het bij gebaat is.

4. WEET HUN GRENZEN

Er zijn een aantal dingen die kinderen met ADHD briljant doen, sommige dingen zijn moeilijker voor hen. Wees niet blind voor beide. Geef complimenten bij de dingen die ze goed doen. En probeer zo min mogelijk te mopperen maar het kind te helpen op de momenten dat het niet zo goed gaat. Als het even fout gaat, zie dit dan, en weet voor de volgende keer dat je het anders moet doen, of bespreek het met het kind. Misschien wist het zelf niet wat er fout ing, en kun je er samen aan werken.

5. WEES CONSEQUENT

Welke manieren je ook kiest en welke afspraken je ook maakt, blijf er bij, ook al is dit soms lastig.

6. HOUD HET VOLUME LAAG

Geluid werkt ook erg stimulerend op kinderen met ADHD. Stel je eens voor dat er een straaljager overvliegt. Elk hard geluid kan dit effect hebben op een kind met ADHD. Hypergevoeligheid voor aanraking en geluid kan het moeilijk maken voor kinderen met ADHD om zich te concentreren. Het is goed voor iedereen om een kalm en rustig klaslokaal of een leeromgeving te creëren. Tellen vanaf tien geeft iedereen een eerlijke waarschuwing om stil te zijn en geeft je zelf ook de kans om te kalmeren Herhaal totdat het werkt. Het werkt echt. Het schreeuwen of het verhogen van je stem doet het zelden en kan een slechte situatie alleen maar erger maken.

7. BELONEN

Beloon het goede. Een beloning voor een goede dag of een goede week in de vorm van een sticker is enorm spannend voor iedereen.

8. HULPMIDDELEN

Er zijn allerlei materialen op de markt waar een kind met ADHD bij gebaat kan zijn. Een bekende is de fidget-spinner, maar ook het wiebelkussen en de stressbal zie je veel. Spreek wel met het kind af hoe het gebruikt moet worden.

Kortom, adviezen,uit eigen ervaring, gelezen en gehoord,  maar dan kan het soms toch lastig zijn. Blijf ademen en relativeer. Soms kan het je best teveel worden, want je zit zelf ook niet altijd goed in je vel. Tel tot tien, voordat je reageert. Blijf bij je plan en blijf kalm.

Cadeauwinkel

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest