vrijdag, april 19, 2024
Algemeen

Kinderen motiveren, hoe doe je dat? 6 Tips.


Kinderen motiveren, hoe doe je dat?

Soms heb je leerlingen die heel slecht te motiveren zijn. Allereerst moet je natuurlijk afvragen waar dit vandaan komt. Hoe komt het dat een kind niet gemotiveerd is op school? Sommige kinderen hebben van nature moeite om gemotiveerd te zijn, terwijl bij andere kinderen een onderliggend probleem (faalangst, gedragsprobleem of stoornissen als ADHD of autisme).

Hoe kun je dan toch deze en natuurlijk alle kinderen motiveren en stimuleren, waardoor ze zich prettig gaan voelen en beter gaan presteren?

1 . Houdt rekening met de verschillende leerstijlen van kinderen.

Elk kind heeft zijn eigen leerstijl. Er zijn kinderen die genoeg hebben aan luisteren en zo de leerstof opnemen. Er zijn ook leerlingen die juist moeten doen om te leren terwijl andere kinderen  juist leren door te zien. Door hier rekening mee te houden en je lessen hierop af te stemmen, bereik je de beste resultaten. Kinderen beleven plezier aan de lessen en blijven hierdoor gemotiveerd.

2. Heb belangstelling voor de kinderen

Door regelmatig gesprekken te voeren in de kring of individueel waarbij je belangstelling toont voor wat de kinderen bezig houdt creëer je een omgeving waarin het kind zich gehoord voelt. Een kind voelt zich hierdoor prettiger en zal gemotiveerder naar school komen.

3. Positieve benadering.

Benoem de dingen die goed gaan. Ik kan zien dat je geoefend hebt, klinkt beter dan je kan het nog niet. Door de positieve benadering gaan kinderen ook positiever denken en zullen hierdoor door willen zetten het steeds beter te doen.

4. Stimuleer doorzettingsvermogen.

Als een kind iets moeilijk vindt, beloon dan het doorzettingsvermogen. Kinderen zijn gevoelig voor complimenten, en zullen dan doorgaan. Dit hoeft niet te resulteren in en goed resultaat. Het proces van doorzetten is dan belangrijker.

5. Leer kinderen omgaan met het feit dat het soms ook mis kan gaan.

Zeker bij faalangstige kinderen is dit belangrijk. Het is niet erg als het niet in een keer goed gaat, en benoem dit ook duidelijk. Door het maken van fouten leer je juist.

6. Creëer succeservaringen.

Succeservaringen zijn belangrijk. Leg de lat niet te hoog en stel doelen die haalbaar zijn, zodat je samen met de kinderen deze successen kunt vieren.

Door leerlingen te motiveren en stimuleren krijg je een betere sfeer in de klas. Kinderen gaan met plezier naar school en zijn zich bewust van hun eigen vermogens.

Kantoor en schoolKantoor en school

 

 

 

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest