donderdag, juni 13, 2024
Lesideeën

Oudhollandse gevels met fineliner en waterverf.


Het tekenen van huizen met oudhollandse gevels met fineliner en waterverf is een erg leuke opdracht die je al vanaf groep 4 zou kunnen doen. In combinatie met een les over de verschillende gevels die er vroeger waren erg leuk om te doen.

De gevels kun je laten zien op het digibord met afbeeldingen die je prima via Google kunt vinden. De verschillende trapgevels benoemen, zoals de trapgevel, halsgevel, klokgevel, lijstgevel en tuitgevel.
Op de site grachtenvanamsterdam.nl vind je mooie voorbeelden van de gevels. Je vertelt er ook bij dat de huizen lang en smal waren.
In de gevels zaten veel niet erg grote ramen in verschillende indelingen.

De opdracht:

 

De kinderen krijgen nu de opdracht om op het tekenpapier minimaal 4 grachtenpanden te tekenen. Deze panden staan naast elkaar, tegen elkaar aan. Je tekent hierin veel ramen. Zoveel mogelijk papiervullend tekenen, maar niet helemaal tegen de boven en de onderkant aan. Er wordt getekend met een fineliner, uit de losse hand. Dus geen liniaal erbij.

 

 

 

 

Als ze dit hebben gaan ze met waterverf de huizen inkleuren. De ramen en deuren blijven wit. Bij mij moesten ze werken met drie kleuren, maar dit kun je natuurlijk aanpassen. Belangrijk is dat er veel water gebruikt wordt. Als je te droog werkt met waterverf is het effect hiervan weg. Kinderen vinden dit best lastig, maar het resultaat  is erg mooi.

 

 

Klaar? Dan goed laten drogen. Je kunt daarna de panden uit laten knippen en op een gekleurd papier laten plakken, maar dit hoeft niet. Het is maar net wat je mooi vindt, of wat de kinderen zelf willen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest