dinsdag, juni 18, 2024
Lesideeën

Collages, waarschijnlijk al veel gedaan, maar de resultaten zijn zo mooi dat ik ze toch even wil delen


Zoals ik al zei, iedereen heeft het vast al eens met zijn kids gedaan. Lekker scheuren in tijdsschriften en dan daar een mooie collage mee maken. Vooraf praten met de kinderen over kleur en kleurnuances. Hoe ontstaat kleur en het mengen van kleuren. Roepen kleuren ook gevoelens op, of een bepaalde sfeer. Hier kunnen hele mooie gesprekken uit ontstaan. Bijna alle kinderen willen wel iets vertellen.
Ook praten over je lievelingskleur is erg leuk. En waarom is het juist je lievelingskleur.

 

Dan kun je met de kinderen afbeeldingen van collages gaan bekijken.  Ik heb er verschillende verzameld op mijn bord collage op Pinterest. Zoals je kunt zien gaat dit van heel simpel tot erg ingewikkeld. Je kunt dit echt in alle groepen doen. Hoe hoger de groep, hoe gedetailleerder er vaak wordt gewerkt.

Aan de slag:

Daarna gaan we kijken in verschillende tijdschriften. Daar vind je heel veel kleur en kleurnuances.  Kinderen maken een schets van wat ze willen gaan maken, en gaan daarna op zoek in de tijdschriften naar de kleuren die ze nodig hebben.

Dan als je denkt dat je genoeg hebt ga je maak je er snippers van (scheuren niet knippen, omdat kinderen dan snel al de goede vormen gaan knippen).  Ze beginnen met deze snippers in de schets te plakken die ze hebben gemaakt.
Als je aan het einde van de les bent, kun je elk kind een envelop geven om daar de resterende snippers in te doen. Ze schrijven daar hun naam op en laten het liggen bij hun collage. Ik heb zelf de creales aan het einde van de dag, dus kunnen de werkstukken blijven liggen op de tafels. Dan kan het goed drogen.

Ik laat de kinderen werken met een lijmstift, omdat dit de mooiste resultaten oplevert. Het papier gaat niet bobbelen omdat er te veel lijm wordt gebruikt. Als de kinderen klaar zijn, en er steken nog snippers over de rand, dan mogen ze deze afknippen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest