maandag, april 22, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Pakkend actueel kinderboek: Eén minuut voor twaalf – Annemarie Jongbloed


Deze keer las ik Eén minuut voor twaalf van Annemarie Jongbloed. Naast het schrijven van kinderboeken is Annemarie Jongbloed tekstschrijver en geeft ze workshops aan ouders en kinderen in het onderwijs.

Eén minuut voor twaalf, wat een mooi en actueel boek. Het geeft heel goed weer wat er kan leven bij kinderen in de huidige maatschappij. Je hoort zoveel over aanslagen en terrorisme in het nieuws dat dit bij kinderen een hele grote impact kan hebben en veel angst kan veroorzaken. Dit boek geeft heel goed de gevoelens weer van hoe een kind dit kan beleven.
Ook het feit dat het tegenwoordig mogelijk is dat een kind twee vaders kan hebben is iets wat voor kan komen in de huidige maatschappij.

Op de voorkant van het boek staat een foto van een rugzak, met daardoor heen een klok zoals je die op het station kan tegenkomen op één minuut voor twaalf.

Samenvatting:

Jesse is de hoofdpersoon uit het boek. Hij is met zijn twee vaders komen wonen in een flat. Naast hen woont buurman Baard zoals Jesse hem noemt. Samen met Alek gaat hij altijd vroeg naar school. en merken daar dat juf Janny en meester Mo toch wel geheimzinnig doen soms.
Samen met Alek gaat Jesse een hut bouwen. Dit wordt hun detectivebureau en willen ze gaan uitzoeken hoe het zit. Klasgenootje Hind wil graag meedoen, maar dit willen ze niet. Tijdens het bouwen van de hut komt buurman Baard en schreeuwt tegen hen. Ze verstaan hem niet.
De volgende dag is hun hut vernield, en vinden ze een botje.
Er volgen allerlei dingen waardoor Jesse gaat denken dat Hind een bom in een rugzak heeft en dat zij samenspant met buurman Baard om een aanslag te plegen.
Dit zijn allemaal heel beangstigende dingen die in werkelijkheid best zouden kunnen omgaan in een kinderhoofd. Het wordt van kwaad tot erger, zo erg dat Jesse niet eens zijn vaders alleen durft te laten in de flat waar ze wonen om bij zijn moeder te gaan logeren, en daarom iets heel ergs doet met buurman Baard.

Spannend

Ik vond het een spannend boek, en aan het einde best wel emotioneel. Een boek raakt mij niet vaak tot tranen toe, maar deze kwam toch wel in de buurt.

De rugzak op de cover staat voor de rugzak waarvan Jesse denkt dat er een bom in zit die Hind draagt. Eén minuut voor twaalf is het vlak voor het moment dat hij een belangrijk mailtje aan zijn ouders stuurt. Hier wil ik niet te veel over wil zeggen om niet de afloop te verklappen.

Eén minuut voor twaalf
Annemarie Jongbloed
Droomvallei Uitgeverij
124 pagina’s
2017

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest