Algemeen

Wat moet ik kiezen? Dit zeggen de politieke partijen over de leraren.


Al eerder schreef ik: “Wat moet ik kiezen? Dit zeggen de politieke partijen over het onderwijs“, nu vul ik het aan met: Dit zeggen de politieke partijen over de leraren.

CDA

Selectie van studenten aan de poort van de opleiding en tijd en een betere beloning bieden voor leraren die zich permanent ontwikkelen

PVDA

Deze partij vindt dat de lestaak stapsgewijs terug moet naar 20 uur en dat er meer mogelijkheden moeten komen voor doorgroei naar een hogere schaal.

VVD

Beter loon voor betere docenten. Scholing en ontwikkeling moet een onderdeel zijn van de beloningsafspraken tussen werkgever en werknemer.

D66

De 20-urennorm moet verankerd worden, er moeten meer conciërges en klassenassistenten komen en leraren met de moeilijkste klassen moeten beter worden beloond.

Groenlinks

Groenlinks vindt dat er meer leraren en meer tijd moet komen om lessen voor te bereiden. Voor vmbo-docenten moeten hogere opleidingseisen worden gesteld, maar ook hoger salaris en dat er minder werkdruk is voor startende leerkrachten.

Christenunie

Investeren in leraren en levenslang leren. Er moeten meer mannen en minderheidsgroepen voor de klas en er moet ook meer zij-instroom zijn. (Zie mijn artikel over meer mannen voor de klas)

SP

De SP vindt dat elke docent op de HAVO en VWO universitair geschoold moet zijn. De werkdruk van leraren moet omlaag door aanpak van administratieve rompslomp.

SGP

Ook de SGP vindt dat op termijn alle docenten van HAVO en VWO universitair geschoold moeten zijn.

PVV

Hierover heeft de PVV niets in het programma staan.

50Plus

Er moet voldoende ondersteunend personeel zijn, o.a. conciërges, en er moeten minder lesuren per docent komen.

Hier zie ik heel veel discussiepunten. Veel meer dan wat de partijen in hun programma hebben staan bij onderwijs. Bij veel punten denk ik ja, maar hoe had je dat in gedachten dan? Dit heeft mijn keuze er weer niet gemakkelijker op gemaakt.

Wat moet ik kiezen? Dit zeggen de politieke partijen over het onderwijs

Hieronder zie je nog even op een gemakkelijk manier hoe de verkiezingen nu precies in elkaar zitten. Deze heb ik ook met mijn groep gekeken. Duidelijk verhaal, goed te begrijpen ook voor kinderen.

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.