maandag, juni 24, 2024
Algemeen

Wat moet ik kiezen? Dit zeggen de politieke partijen over het onderwijs.


Dit zeggen de politieke partijen over het onderwijs. Met de verkiezingen voor de deur komt weer de vraag: Op welke partij moet ik stemmen. Elke partij heeft wel iets waar ik het mee eens ben, en ook waar ik het niet mee eens ben. Voor mij is hun standpunt over het onderwijs erg belangrijk. Daarom heb ik de standpunten van de grootste politieke partijen eens op een rijtje gezet.

Voor het onderwijs:

CDA

Het CDA wil bredere en meerjarige brugklassen, dat het MBO kleinschalig wordt en dat leerlingen van het praktijkonderwijs een diploma krijgen. Dat er een lerarenopleiding komt voor het beroepsonderwijs.

PVDA

De PVDA wil ook bredere brugklassen en meer aandacht voor burgerschap, er moet meer geld naar brede en gemengde scholen, muziek- en cultuuronderwijs. Ook willen ze hogere niveaus in het VMBO, met een uitbreiding naar 5 jaar en willen ze stapelen in het onderwijs bevorderen.

VVD

De VVD  wil dat in het po en vo een vaste plek komt voor vaardigheden als programmeren , ondernemen en samenwerken. Opleidingen die onder de maat presteren moeten worden stopgezet in het MBO, HBO en WO. De leerplicht naar 4 jaar.

D66

D66 wil ook brede en meerjarige brugklassen, maar ze moeten ook kleiner. Digitale en sociale vaardigheden zijn belangrijk.

Groenlinks

Groenlinks wil dat er 250 miljoen naar het regulier onderwijs gaat om schaduwonderwijs te voorkomen, een bredere doorstroom van vmbo naar mbo. Binnen 6 jaar moeten de klassen niet groter zijn dan 23 leerlingen.en voor het bijzonder onderwijs hebben ze geen financiering in gedachten. Tweejarige brede brugklas is een optie.

Christenunie

De Christenunie trekt meer geld uit voor kostbare VMBO- en MBOopleidingen die relevant zijn voor de arbeidsmarkt. In onderwijs  voor achterstandsleerlingen en vluchtelingenkinderen moet meer worden geïnvesteerd. De focus op toetsen en resultaten moet stoppen.

SP

De SP heeft in het programma staan dat  de groepsgrootte in het po gemiddeld 23 leerlingen moet zijn. Er moeten meer kansen komen voor het stapelen van onderwijs, bredebrugklassen. Het bedrag voor de ouderbijdrage moet worden begrenst en moet altijd vrijwillig zijn, anders betekent dit een boete voor de school.

SGP

De SGP wil dat de toetsing van het rekenonderwijs in po en vo zoveel mogelijk onderdeel wordt van het reguliere onderwijs programma. Er moeten twee richtingen komen in het beroepsonderwijs, waarbij het accent ligt op directe beroepsvoorbereiding of doorstroom naar vervolgonderwijs.

PVV

De PVV wil islamitische scholen afschaffen.

50Plus

50Plus wil kleinere klassen. In het po en vo moet minimaal 5 uur per week worden besteed aan sport, zwemmen en gymnastiek.

 

Lees ook wat de partijen zeggen over het de leraren.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

9 thoughts on “Wat moet ik kiezen? Dit zeggen de politieke partijen over het onderwijs.

  • Wat moet ik kiezen? Ook voor mij blijft dat antwoord lastig. Ik kijk wat meer naar het wetenschappelijk onderwijs, want op dit moment nog geen affiniteit met middelbare scholen (want geen kinderen). Toch belangrijk om goed na te denken over de kwesties die je aangaan!

    Beantwoorden
  • Ik blijf het lastig vinden die verkiezingen, al wel wat stemwijzers ingevuld, maar echt heel overtuigt ben ik nog niet helaas. Met onze opgroeiende dochter die over enkele jaren naar het onderwijs gaat, toch wel een puntje om mee te nemen in de overweging.

    Beantwoorden
  • Wat een hoop uiteenlopende plannen he? Ik blijf het toch lastig vinden! Naar mijn idee kan er zeker nog een hoop verbeterd worden, maar via welke weg..?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest