vrijdag, juni 14, 2024
Lesideeënoverig rekenen

Sneeuwbalsorteerspel


Afgelopen week bracht ik mijn blog over Woorden maken met de sneeuwpop weer even onder de aandacht op Facebook. Iemand vroeg toen in de reacties om een rekenopdracht met getallen in sneeuwballen t/m 100, waarbij deze bij een kaartje tussen tientallen gelegd moeten worden. Wat een leuk idee dacht ik, en zo ontstond het sneeuwbalsorteerspel.

Het sneeuwbalsorteerspel

Bij het sneeuwbalsorteerspel heb je dus 100 sneeuwballen. Deze sneeuwballen zijn genummerd van 1 t/m 100. Daarnaast zijn er nog sneeuwpoppen met een bordje waarop staat 0 – 10, 10, – 20, 20 – 30 enz.
De kinderen pakken een sneeuwbal, kijken welk getal er op de sneeuwbal staat en leggen deze dan bij de goede sneeuwpop neer.  Je kunt met dit spel ook heel goed een bewegend leren les maken.
Verspreid de sneeuwpoppen over de ruimte, zodat bij het plaatsen van de sneeuwballen de kinderen ook nog lekker in beweging zijn. Bij goe weer kan dit natuurlijk ook heerlijk buiten. Lekker e frisse winterkou in.
Hebben de kinderen de getallen tot 100 nog niet gehad? Dan kun je het natuurlijk ook heel goed beperken tot bijvoorbeeld de getallen t/m 20. Dit is heel gemakkelijk aan te passen en later uit te breiden.

Andere varianten

Op dit spel zijn natuurlijk heel veel verschillende varianten te bedenken met alleen de sneeuwballen. Denk aan : Raad welk getal op mijn sneeuwbal staat, leg de sneeuwballen van groot naar klein of van klein naar groot etc.

Het Bestand

Het bestand wat je hieronder kunt downloaden bestaat uit pagina’s met sneeuwballen genummerd van 1 t/m 100 en sneeuwpoppen met een bordje waarop staat 0 – 10, 10, – 20, 20 – 30 enz.
Het is even een werkje alle sneeuwballen uitknippen, maar als je alles lamineert, heb je een spel wat je elk jaar tijdens de winterperiode zo weer kan pakken en gebruiken.

Sneeuwbalsorteerspel – sneeuwballen
Sneeuwbalsorteerspel – sneeuwballen
Sneeuwpopsorteerspel – sneeuwpoppen
Sneeuwpopsorteerspel – sneeuwpoppen
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest