vrijdag, mei 31, 2024
AlgemeenAlgemeen Nieuwsbegrip

Nieuwsbegrip – Disney bestaat honderd jaar.


Nieuwsbegrip – Disney bestaat honderd jaar. Leuk onderwerp dacht ik, daar kunnen we wel wat mee.  Ik had gehoopt met deze tekst weer een tijdbalk met de kinderen te kunnen maken. Toen ik echter de tekst zag en las vond ik het toch wel lastig om hierbij een aantrekkelijke les te bedenken.
Nieuwsbegrip geeft aan dat bij deze tekst een placemat gemaakt kan worden. Lastig als je dit nog nooit met de kinderen hebt gedaan. Een placemat waarbij de kinderen zelf ook informatie gaan zoeken en spelletjes gaan bedenken. Dan ga je een klein beetje aan het doel voorbij, namelijk met begrijpend lezen bezig zijn. Omdat het ook de laatste week voor de herfstvakantie is voor ons ben ik maar zo vrij geweest om ook even iets heel anders te bedenken, in combinatie met de opdracht van de AA-tekst.

De les

We beginnen de les op een manier die we al vaker hebben gedaan. We bekijken de titel. Wat weten we er al van.  Daarna bekijken we de plaatjes en de tussenkopjes. Kunnen we bij de tussenkopjes bedenken wat er te lezen zal zijn in deze alinea. Daarna lezen we de inleiding. Weten we dan alweer wat meer? Belangrijk hierbij dat je de verschillende termen als titel, illustraties, inleiding en alinea’s weer even duidelijk benoemd.

Dan lezen we de tekst. Ik begin met het modellend lezen. Daarna vraag ik aan een leerling of die het op dezelfde manier ook een stukje wil doen. zo leren de kinderen ook hoe je een tekst moet lezen.

Na het lezen van de tekst kijken we naar het jeugdjournaal van Nieuwsbegrip.

Tot slot mogen de kinderen zelf een stripfiguur bedenken die nog niet bestaat.  Hier moeten de kinderen wel over nadenken. Deze opdracht vind je bij de AA-tekst van deze week.

Is er nog tijd over, dan kun je altijd de placemats die bij de opdrachtbladen van de A- en de B-tekst zijn toegevoegd laten lezen en maken door de kinderen.

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest