maandag, juni 24, 2024
Lesideeën

Bewegend leren – het gekleurde (kerst)ballendictee


We hebben weer een ontzettend leuk dictee met de kinderen van groep 3 t/m 8 gedaan: Bewegend leren – het gekleurde (kerst)ballendictee.

Benodigdheden:

20 ballen in 5 verschillende kleuren (ballenbakballen)
Van elke kleur heb je vier ballen met daarop met watervaste stift 4 verschillende vormen getekend.
Voor elke groep 20 dicteewoorden getypt in de verschillende kleuren bij de verschillende vormen.

Het dictee

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je eenmaal de benodigdheden voor elkaar hebt, is het gemakkelijk te organiseren.

Je begint met de ballen. Wij hebben dus 20 ballen. 4 Blauwe, 4 groene, 4 oranje, 4 rode en vier gele. Op elke bal is een vorm getekend. Van elke kleur bal is er één met een cirkel, één met een vierkant, één met een driehoek en één met een hart.  Dus elke kleur bal heeft 4 verschillende vormen erop.

Bewegend leren - het gekleurde (kerst)ballendictee

Voor elke groep maak je vier lijsten van 5 woorden in de verschillende kleuren. Op de foto kun je zien wat de bedoeling is. Een vorm bovenaan met in de vorm een getal wat overeenkomt met de groep waarvoor de dicteewoorden zijn. Voor elke groep dus vier lijsten van 5 woorden in elke kleur en elke vorm. Deze hang je op zodat de kinderen deze lijsten kunnen bekijken.

Bewegend leren - het gekleurde (kerst)ballendictee

Aan de slag

De twintig (kerst)ballen worden verstopt in de ruimte (bij mooi weer kan het ook buiten). De kinderen gaan op zoek naar de ballen. De gevonden bal blijft waar hij is, alleen de kleur en de vorm wordt onthouden.
Het is dan de bedoeling dat de kinderen eerst de lijst op gaan zoeken die overeenkomt met de vorm die ze hebben gevonden en natuurlijk hun eigen groep. Daarna zoeken ze het woord op dat in de kleur staat van de gevonden bal.

Bewegend leren - het gekleurde (kerst)ballendictee

Een kind van groep 5 vindt bijvoorbeeld de gele bal met het vierkant erop. Hij/zij loopt dan naar de lijst met het vierkant met de 5 erin. Zoekt het gele woord en ziet dat dit “hoofdkussen” is. Hij/zij kijkt er goed naar en loopt dan naar de klas en schrijft in het schrift het woord hoofdkussen. Daarna gaat het op zoek naar de volgende bal.

Een superleuk dictee waarbij de kinderen lekker in beweging zijn en de dicteewoorden oefenen!
Dit dictee kun je natuurlijk op elk moment van het schooljaar doen, maar voor nu was het leuk om het in het thema van de Kerst te doen 😉

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest