maandag, juni 24, 2024
Algemeen

Waarom op 60 procent van de scholen leerkrachten thuisblijven


’s Ochtends lees ik tegenwoordig eerst even het nieuws via de NOS app. Vanmorgen kwam ik als eerste deze kop tegen: “Op 60 procent van de scholen blijven de leraren maandag thuis”. Ik wist wel dat er aardig wat leerkrachten thuis blijven, maar dit vind ik toch een groot aantal. Toen ik na dit gelezen te hebben doorklikte naar de app van RTL Nieuws, kwam ik ongeveer dezelfde kop tegen.

Redenen

Bij de NOS werden niet echt redenen gegeven waarom leerkrachten thuis zouden blijven. Bij RTL nieuws werden wat meer cijfers genoemd.  Van het totaal aantal leraren dat thuis blijft (tussen de 5300 en 9400)  is 65 procent bang voor besmettingen.
Toevallig had ik gisteren in een paar facebookgroepen een vraag gesteld of er collega’s waren die maandag niet gaan werken, twijfelen of angstig zijn.  Uit de antwoorden die ik kreeg op deze vraag kwamen veel verschillende redenen waarom leerkrachten wel, of juist niet aan het werk gaan.

Waarom op 60 procent van de scholen leerkrachten thuisblijven

Het antwoord wat het meeste gegeven werd op de vraag waarom mensen thuis blijven is toch wel omdat mensen in de risicogroep vallen en daarom thuis blijven. Veel werken dan vanuit huis en gaan kinderen begeleiden die ook thuis blijven of online lessen geven.

Ook zijn er mensen die thuis familieleden hebben die in de risicogroep vallen en daarom (in goed overleg) besloten hebben om niet voor de klas te gaan.
Verder zijn er leerkrachten die ook mantelzorger zijn en daarom thuis blijven of in het laatste gedeelte van hun zwangerschap zitten en daarom niet meer gaan werken.

Ook werd er veel geantwoord dat er twijfel was, maar dat men toch wel weer voor de klas ging. Kleuters werden hierbij vaak genoemd, omdat het afstand houden bij kleuters toch als een groot probleem wordt gezien.

Angst

Bij veel collega’s die mijn vraag beantwoordden bespeurde ik toch best veel angst. Ineen keer weer uit de veilige bubbel van thuis. Kinderen weer naar de opvang, jijzelf weer naar school. Voor velen toch beangstigend, maar één iemand zei: “Een beetje angst zal er voor zorgen dat je de maatregelen serieus neemt en ze probeert goed na te leven zodat het iets veiliger is. Geen angst zou misschien wel meer roekeloosheid aan de dag leggen.”

Moederdag 2020Moederdag 2020

 

Delen op social media of per email :

One thought on “Waarom op 60 procent van de scholen leerkrachten thuisblijven

  • En vergeet de leerkrachten niet die zelf chronisch lopen te hoesten en snotteren. Ik vind het super erg dat ik niet mag gaan werken. Gelukkig nu afgesproken dat ik van thuis uit de kinderen van de hele middenbouw ondersteun op hun thuiswerkdagen en het administratieve gedeelte regel. Wel mijn uren nu moeten verspreiden over de hele week, zodat ik alle dagen kan helpen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest