zondag, juni 23, 2024
LesideeënOnderwijsmaterialenReviews

Jullie kunnen het ook.


Een tijdje geleden schreef ik al over het boek Jij kan het ook! van Esther Erdtsieck-Blaaser met daarin meer dan 200 drama-opdrachten die je gemakkelijk in kunt zetten in de verschillende groepen.
Nu is er ook het spel Jullie kunnen het ook. Een spel waarbij met tweetallen op speelse wijze een route wordt gelopen om leuke scenes op te bouwen.

Jullie kunnen het ook.

jullie kunnen het ookJullie kunnen het ook zit in een mooie doos. In deze doos zit een groot spelbord waarmee je het spel heel goed kunt uitleggen. 15 Kleine spelborden die de tweetallen kunnen gebruiken, 25 Locatiekaarten om te bepalen waar de scene zich afspeelt, 30 fiches met emoties en 16 energiekaarten (Hierop staan handelingen die in de scene terug moeten komen), een kladblokje en een handleiding.

Het spel is geschikt voor kinderen van 10 – 14 jaar, maar ik heb toch een poging gewaagd om het met groep 5/6 te doen, waar de jongste net 9 jaar is geworden.

In de kring

In de kring heb ik eerst samen met de kinderen uitgebreid de onderdelen van het spel behandeld. We hebben alle emoties uitgebeeld en energiekaarten (handelingen) uitgebeeld. Dit vonden de kinderen natuurlijk erg leuk. Vervolgend hebben we het voorbeeld uit de handleiding klassikaal besproken en uitgespeeld met behulp van het grote spelbord.. Nu hadden de kinderen enig idee wat de bedoeling was.

jullie kunnen het ookVervolgens hebben we met behulp van de kaarten en fiches ook nog zelf een scene klassikaal gemaakt. (We waren vrolijk in het paleis, we vonden alles mooi, maar toen werden we boos omdat het toch niet zo mooi was.)

Toen hebben we tweetallen gemaakt. Dit doe ik vaak met behulp van houten ijslolliehoutjes met daarop de naam. Deze trek ik blind en vorm zo tweetallen in de groep. De tweetallen gingen met een klein spelbord, locatiekaart, energiekaart en twee emotiefiches hun scene bedenken en oefenen.

Presentaties

Tot slotte hebben de tweetallen hun scenes uitgespeeld voor de groep.

Jullie kunnen het ook

 

Conclusie.

Jullie kunnen het ookJullie kunnen het ook is een heel handig middel om gemakkelijk zonder al te veel voorbereiding in tweetallen leuke scenes te laten maken. Zelfs in groep 5/6 is het al goed te doen. Je moet deze kinderen tijdens het oefenen wel even op gang helpen of verder helpen, maar dan kunnen deze kinderen het zeker ook.

De doos waar het spel inzit is stevig, ook de materialen van het spel. Het enige minpuntje vind ik het kladblokje waarop de tekst geschreven kan worden. Dit is vrij klein, en kunnen de kinderen hun tekst lastig op kwijt. Dit heb ik opgelost door het te vergroten en  de kinderen deze vergrotingen te laten gebruiken. Dit werkte prima.

 

Jullie kunnen het ook is een fijn spel om in de klas te hebben, en kan ook heel goed in de keuzekast worden gebruikt bij beeldknap of samenknap om de kinderen leuke dramascenes te laten maken!

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest