donderdag, juni 13, 2024
Algemeen

Dingen die leerkrachten moeten doen op de eerste schooldag.


Ik zit al aardig wat jaartjes in het onderwijs en heb dus al heel wat eerste schooldagen meegemaakt. Al die keren leer je weer dat het belangrijk is dat je bepaalde dingen voor elkaar moet hebben voor je begint op de eerste schooldag, maar ook samen met de kinderen dingen moet bespreken die de toon kunnen zetten voor een goed begin van het schooljaar.

Zorg er als eerst voor dat de kinderen zich welkom voelen zodra ze binnen komen. Laat ze weten dat ze welkom zijn en dat je blij ben dat ze er zijn. De kinderen vinden het spannend als ze op de eerste schooldag binnenkomen en weten nog niet wat de routines, regels en verwachtingen zijn.

Het is belangrijk om het jaar positief te beginnen. Hier vind je mijn tips voor een succesvolle eerste schooldag.

Spreek iets af om de aandacht te krijgen.

Het allereerste wat je moet doen is met de kinderen afspreken hoe je hun aandacht krijgt. Je hebt iets nodig om hun aandacht te trekken. Dit zal je zeker de eerste week nodig hebben. Als je dit met ze afspreekt, hoef je niet je stem te verheffen en gelijk een negatieve sfeer creëren. Ik gebruik altijd een klappatroon wat kinderen kunnen herhalen. Als alle kinderen dit herhalen stop je en weet je dat je ieders aandacht hebt.

 

Start met een rustige activiteit.

Bedenk wat de kinderen op de eerste schooldag kunnen doen zodra ze binnen komen. Iets wat rust geeft en waar ze even mee aan de slag kunnen. Alles is al zo nieuw en spannend. Leg bijvoorbeeld wat tekenpapier neer, zodat ze even kunnen tekenen of kleuren. Bijvoorbeeld over wat ze hebben gedaan in de vakantie.

Zorg ervoor dat kinderen altijd iets te doen hebben.

Omdat je, zeker in de eerste week, tegen bepaalde dingen aan zult lopen, moet je ervoor zorgen dat de kinderen altijd iets te doen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat ze een boekje hebben met werkbladen waarmee ze aan de gang kunnen zonder dat ze uitleg nodig hebben.
Leg dit uit aan de kinderen op de eerste dag, zodat als er iets is waar jij je aandacht aan moet besteden de kinderen hiermee aan de slag kunnen. Bij Yurls kun je hiervoor kant en klare werkboekjes downloaden of misschien een leuke tekstlogica waar de kinderen mee aan de slag kunnen.

Misschien heb jij ook wel een leuke puzzel of smartgame in de klas? Kijk eens bij Speedcube, daar hebben ze echt superleuk materiaal.

Modellen

Hoe wil jij dat de kinderen zich gedragen? Jij bent hun voorbeeld hierin. Laat zien door voor te doen hoe jij het hebben wilt. Maak jij van je bureau een rommeltje, dan kun je niet verwachten van de kinderen dat ze hun tafels netjes houden. Praat jij luid tegen een leerling achterin de klas, dan zullen de kinderen dit ook doen. Nee, modellen. houd je bureau netjes, loop even naar het desbetreffende kind toe, en bepaal zo hoe het gaat in je klas. Dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden, maar bedenk bij alles wat je doet welk effect het heeft in je klas.

Het is nog even vakantie, maar toch om alvast over na te denken. Het is heel belangrijk hoe je een schooljaar begint, en dat kun je maar beter goed doen. Of niet dan? Maar denk er vooral aan, dat je heel veel plezier moet beleven, want daar doe je het voor.

Kijk ook eens op mijn pagina Keuzekastopdrachten

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest