vrijdag, juli 12, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Tori – Brian Elstak


Vakantie, dus heerlijk de tijd om te lezen. Deze keer las ik Tori van Brian Elstak. Hij heeft het boek in samenwerking met Karin Amatmoekrim geschreven. Een heel bijzonder boek kwam ik achter. Brian Elstak is beeldend kunstenaar en verhalenverteller. Hij heeft de verhalen die hij zijn eigen kinderen voor het slapen gaan vertelt opgeschreven en geïllustreerd.
Zijn eigen kinderen spelen de hoofdrol in dit boek.

Toen ik het boek in handen kreeg was ik verrast. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest denken. De illustraties zijn kleurrijk, maar ook donker.

Tori

Tori vertelt het bloedstollende avontuur van de drie dappere mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Jean-Michel Tortoise, een reuzenschildpad, is de vader van deze kinderen. Hoe hij de vader van deze kinderen kan zijn wordt in het begin van het boek verteld.

Jean-Michel Tortoise is een verhalenverteller. Deze verhalen worden Tori’s genoemd. Hij vertelt deze verhalen aan zijn kinderen en iedereen die het horen wil. Hij schrijft deze verhalen in een schrift, maar door het vele gebruiken gaat het schrift kapot. Daarom wil hij er een boek van laten maken.

Jean-Michel kent iemand die dit wel wil doen, maar Vos wil hier een stokje voor steken. Vos zorgt ervoor dat Jean-Michel niet naar zijn vriend de boekenman kan gaan, en daarom gaan de kinderen op pad.

Gewapend met een potloodzwaard, een Colossusschild en een tijgerklauw  beleven de kinderen een heel spannend avontuur.

Het boek is heel fantasierijk. Het leest gemakkelijk weg. Soms lijkt het heel eng te worden, maar valt het ook wel weer mee. Het is echt een heel apart boek, wat door kinderen zeer gewaardeerd zal worden. De manier waarop het geschreven is, de namen van de personages in het boek hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen kleur, is erg prettig.

Tori is dit jaar bekroond met een Zilveren Penseel in de categorie 6 tot 12 jaar.
In september – in aanloop naar de kinderboekenweek – komt het nieuwe kinderboek van Brian Elstak uit: Trobi. Dit is de opvolger van Tori. Ik ben heel benieuwd naar dit boek en hoop dat het net zo mooi en spannend is.

Met dank aan Das Mag Uitgevers voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Meer recensies van kinderboeken vind je op mijn kinderboekenpagina.

Boeken algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest