vrijdag, april 19, 2024
Algemeen

Hoe bewaar je het veiligst je wachtwoorden?


Zo aan het einde van het schooljaar, bladerde ik eens mijn wachtwoordenboekje door. Ik zag dat ik heel veel wachtwoorden heb van dingen die ik eigenlijk nooit meer gebruik of nauwelijks gebruik. Ook  had ik al weer wacht woorden aangepast en was het eigenlijk een rommeltje in mijn wachtwoordenboekje. Snel een nieuw wachtwoordenboekje maken dacht ik. Ik had er een gezien bij bol die mij wel leuk lijkt. Zo gezegd zo gedaan.

Het wachtwoordenboekje was snel in huis, maar ik vroeg mij af of het niet handiger/veiliger zou kunnen. Dit boekje gaat mee in mijn tas. Stel dat ik mijn tas kwijt raak, dan ben ik ook mijn wachtwoorden kwijt. Hoe zit dat met de nieuwe privacywet? Ook het wachtwoord van het leerlingvolgsysteem staat erin. Dus maar eens even deze vraag in verschillende facebookgroepen gegooid. En wat een reacties. Ik zal hieronder proberen te vertellen welke adviezen ik allemaal kreeg.

 

Manieren om je wachtwoorden te bewaren.

  • Lastpass.  Lastpass is een programma waarbij je maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Het programma bewaart al je andere wachtwoorden in de Cloud. Je kan de wachtwoorden opvragen via een app op je telefoon, maar ook via een extensie op je computer. Naast Lastpass zijn er ook nog ander programma’s om je wachtwoorden op te slaan. (1Password)
  • Je kunt ook je wachtwoorden bewaren in je notities op je telefoon. Je moet er dan wel om denken dat je altijd je telefoon bij je hebt.
  • Ook vertelde iemand dat je een versleuteld document kan maken waar jij alleen zelf bij kunt. Ik ben er nog niet achter hoe je dat precies doet. Dit ga ik nog uitzoeken.
  • Ook het wachtwoordenboekje kwam nog regelmatig voorbij. Dit wordt dus ook nog wel gebruikt.

Sterk wachtwoord maken.

Ook had ik de vraag gesteld of je voor elk programma een ander wachtwoord maakt, en hoe je dit dan bijhoudt. Ook daar kwamen wel handige antwoorden op. Eentje die ik zeker ga gebruiken is dat je voor elk wachtwoord eenzelfde gedeelte hebt, met een variabel gegeven erin. Bijvoorbeeld de naam van het programma met daar achteraan je geboortedatum.  (Op Seniorweb kwam ik ook nog een leuk artikel tegen hoe je een sterk wachtwoord kunt maken.)

Wachtwoorden voor invallers.

Nu was het zo dat ik altijd een blad in mijn klassenmap had met wachtwoorden voor invallers. Dit mag nu met de nieuwe privacywet niet meer.  Ik begreep al dat er speciale inloggegevens worden aangemaakt voor invallers. Maar hoe doen jullie dit dan voor bijvoorbeeld Snappet en het leerlingvolgsysteem? Hier staan toch gegevens van leerlingen in die je niet onder een algemene inlog wilt hebben. Ik ben hier heel benieuwd naar.

Maar goed. Ik ga denk ik het programma Lastpass maar eens uitproberen, maar ook ga ik mijn nieuwe wachtwoordenboekje van bol wel gebruiken. Een stevig boekje met stevige bladzijden. Deze zal ik niet meer in mijn tas bewaren, maar op een nader te bepalen plaats. Zodat ik ze altijd nog wel op papier heb!

 

Delen op social media of per email :

One thought on “Hoe bewaar je het veiligst je wachtwoorden?

  • Ik vind wachtwoorden in een wachtwoorden boekje echt niet veilig. Als je wachtwoord bent vergeten kun je gewoon op wachtwoord vergeten klikken. (Je gebruikersnaam is bij goede sites je mailadres. En ik zou schoolzaken met schoolmailadres maken en privézaken met je priveadres.)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest