donderdag, mei 30, 2024
Algemeen

Verkeersles? Hup naar buiten met je groep.


Het hele schooljaar ben ik tijdens de verkeersles al druk bezig met de verkeersborden in mijn groep 5/6. We maken gebruik van de verkeerskrantjes van VVN. In groep 5/6 is dat op voeten en fietsen.
Ik merk altijd wel dat ik heel erg mijn best moet doen om dit voor de kinderen leuk te houden. Ook ben ik naast deze krantjes veel bezig met de regels en de verkeersborden.

Soorten verkeersborden.

We kennen ze allemaal wel, de verschillende soorten borden. Je mag hier niet, je moet hier, pas op, kijk hier is en de voorrangsborden. Je zoekt ze erbij op het digibord, je vraagt waar kinderen ze tegenkomen en benoemd en laat benoemen. En toch merkte ik weer dat het niet blijft hangen. Hoe kan ik er dan toch voor zorgen dat ze het gaan onthouden?

Naar buiten

Omdat de school waar ik werk in een dorp staat kun je redelijk veilig met de klas naar buiten en een wandeling gaan maken. Deze keer dus maar naar buiten en een wandeling gaan maken door het dorp, op zoek naar verkeersborden.
Het eerste verkeersbord was al snel gevonden, vlakbij school. Het verplichte voetpad. Besproken met de kinderen hoe het bord eruit ziet, welke kleur het heeft, en welke soort het dus is. Je moet hier…. Goed, wat moet je hier dan? Er kwamen leuke antwoorden hoor: “Samen met je moeder lopen, een volwassene bij de hand houden etc.” Gelukkig hadden ze zelf ook wel door dat dit niet klopte en besproken wat het bord dus betekent. Verder met de wandeling en heel veel borden gezien. Allemaal besproken terwijl we erbij stonden en ook even gefotografeerd.

Terug op school

Terug op school de digitale camera aan de computer gekoppeld en alle borden nog een keer voorbij laten komen. Omdat de kinderen nu de borden uit hun eigen omgeving hebben gehaald en weten welke situatie erbij hoort weten ze precies wat het betekent, en hoop ik dat ze het beter gaan onthouden. Ik denk het wel.

Nu weet ik dat ik in de situatie ben dat ik gemakkelijk met de kinderen naar buiten kan. Dit zal in de stad of in een drukke buurt veel lastiger zijn. Misschien kun je hiervoor wat extra hulp inroepen van ouders die dan met je mee gaan of dat je je groep kunt splitsen in kleinere groepjes. Wel iets om over na te denken, want ik hebt gemerkt dat op deze manier de verkeersles heel waardevol wordt.

Lees ook eens: Buitenlesdag

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest