Algemeen

Duurzame inzetbaarheid, wat is het en hoe zet je het in?


duurzame inzetbaarheidLaatst kwam ik op Facebook de vraag tegen hoe men de duurzame inzetbaarheid inzet. Ik zag dat daar heel veel reacties op kwamen, en werd wel benieuwd naar deze duurzame inzetbaarheid. Ik ben eens aan het speuren gegaan en kwam op verschillende sites waar het werd uitgelegd. In het kort komt het hier op neer: De duurzame inzetbaarheidsregeling is een regeling voor onderwijsmedewerkers om de duurzame inzetbaarheid van onderwijsmedewerkers te vergroten. Hiervoor ontvangen alle medewerkers jaarlijks een basisbudget van 40 uur. (bron: ambtenarensalaris.nl)

Dit zijn natuurlijk mooie woorden, maar wat houdt het nu precies in.

Elke leerkracht krijgt dus 40 uur per jaar voor duurzame inzetbaarheid (dit is als je fulltime werkt. Partime leekrachten krijgen naar ratio). Het is in het leven geroepen om langer, gezonder en gemotiveerder te blijven werken. De uren zijn bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling, en kan allerlei vormen aannemen. Zo kun je bijvoorbeeld op collegiale consultatie, kijken op een andere school of solliciteren naar een andere baan. In overleg kan het ook ingezet worden voor verlof. Je mag ook sparen, maar maximaal 3 jaar, dan moet je het besteden.

Duurzame inzetbaarheid.

Je kunt als leerkracht kiezen hoe jij je het wilt inzetten. Je kunt het sparen, je kunt het gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling en als je ouder bent dan 57 kun je het opnemen als verlof.

Beginnende leerkrachten krijgen 80 uur. Dit wordt veelal gebruikt voor het voorbereiden van de lessen.

Voorbeelden hoe het ingezet kan worden.

Zoals ik al zei kwamen er op facebook heel veel reacties op het topic. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden hoe mensen hun duurzame inzetbaarheid inzetten:

  • een cursus volgen
  • naar de sportschool (gezondheidsbevordering)
  • voorbereiden lessen
  • collegiale consultatie

Toch interessant om te lezen. Zelf ben ik ook weer wat wijzer geworden. Ga toch eens navraag doen over mijn duurzame inzetbaarheid  😉


OutdoorOutdoor Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.