maandag, april 22, 2024
Lesideeën

Experimenteer en leer!


Experimenteer en leer!

Gastblog van Suzanne

Om onderwijs uitdagend, spannend en passend bij de (leer)ontwikkeling van het kind te maken, zijn al die boeken, standaardlessen en werkschriften echt niet altijd nodig. Hoe mooi is het als kinderen zelf hun eigen opdrachten creëren, hun leerplan maken en hier vervolgens heel (ongemerkt) veel dingen van leren? Ik vind het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk zelf doen en ontdekken. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk en moeten sommige dingen gewoon uitgelegd, voorgedaan en ingeoefend worden. Maar zodra je de mogelijkheid hebt, is het zo waardevol om de kinderen lekker te laten experimenteren.

Ontwerpcirkel

Natuurlijk begeleid en coach je de leerlingen en zorg je er als leerkracht voor dat de materialen klaar liggen en er een kapstok is, waar de leerlingen vervolgens invulling aan geven. Voor mijn les maakte ik gebruik van de ‘ontwerpcirkel’ In het kort komt dat hier op neer. Je legt een vraag of probleem neer bij de kinderen, waar een oplossing voor gezocht moet worden (later kunnen kinderen dit ook zelf doen) De kinderen ‘bedenken’ deze oplossing door te experimenteren en presenteren deze vervolgens. Ook vertellen ze wat ze ontdekt hebben en welke vragen misschien nog beantwoord moeten worden.


Voor mijn les had ik een tas vol met allerhande materialen meegenomen. Van flessen, doosjes en elastiekjes tot bekertjes en klei. Echt van alles (zie foto) De kinderen mochten met scharen en lijm met elkaar een constructie maken om een knikker van punt A naar punt B te kijgen, zonder dat deze de ondergrond tussentijds zou raken.

 

Eerst hebben we alle materialen bekeken en ermee ge-experimenteerd. Wat is stevig? hoe zorg je ervoor dat de knikker in beweging blijft? en hoe bevestig je de verschillende materialen aan elkaar? Niet alle kinderen waren van tevoren overtuigd dat het zou lukken met de knikker, maar ze gingen wel aan de slag. De kinderen hebben genoten. Ze hebben hard gewerkt, waren betrokken en werkten samen. Natuurlijk moest ik (dit keer) her en der een beetje helpen, maar dat is niet erg. Aan het einde van ons experiment stond er een stevige knikkerbaan, waar de knikker prachtig van A naar Beneden rolde. Hoera!

Suzanne stelt zich voor:

Mijn naam is Suzanne, ik vind het leuk om elke keer op zoek te gaan naar leuke lessen, projecten of activiteiten. Brainstormen met collega’s en zo het onderwijs aantrekkelijker, ervaringsgerichter en nuttiger maken maakt me happy. Het boek-schrift leren is niet voor iedereen weggelegd en ik vind het heerlijk om juist die leerlingen te laten zien dat ze veel kunnen en ergens goed in zijn.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest