donderdag, april 25, 2024
Algemeen

De fidget spinner, wil jij hem in de klas?


Jaaa, weer zo’n leuke hype: de fidget spinner. Een klein speelgoedje dat je tussen je duim en wijsvinger kan laten draaien.
Ik keek met mijn kinderen naar het jeugdjournaal en daar zag ik hem eigenlijk voor het eerst. Het speeltje was bij ons nog niet gesignaleerd. Op het jeugdjournaal werd over het razendpopulaire speelgoed gesproken, en dat het ook op scholen verboden zou zijn omdat het kinderen teveel zou afleiden.
Maar…. volgens de uitvinders is het dat de fidget spinner juist kinderen leert om zich te concentreren. Het zou kinderen met ADHD of autisme helpen, maar leerkrachten worden gek van het gefriemel in de klas.

In de klas:

Na het jeugdjournaal volgde een gesprekje in de klas. Twee kinderen hadden inderdaad een fidget spinner thuis, maar hadden hem nog niet mee naar school genomen. Op mijn vraag waarom niet kwam de reactie: “Maar juf, dat stoort toch tijdens het werken?”
Toen ik daarop antwoordde dat in het jeugdjournaal gezegd werd dat het zou helpen concentreren, kwam de conclusie dat het misschien wel zou werken voor diegene die de spinner had, maar dat andere kinderen er toch echt wel last van zouden hebben.

Vandaag kwam dan toch wel de eerste fidget spinner op school. “Juf, ik heb er een!”  “Laat zien”, was mijn reactie.  En wat een mooie kwam daar uit de tas. Een zelfgemaakte spinner van LEGO. “Ja want weet je juf, als je hem moet kopen kost het wel  10 euro. En van LEGO kan ik er zoveel maken als ik zelf wil.” Hier kan ik zo van genieten.
Toen ging de spinner uit eigen beweging  weer in de tas en hoef ik niet te beslissen of hij tijdens de les gebruikt mag worden ja of nee.

Maar goed, weer zo’n hype, en helaas zijn lang niet alle kinderen zo “wijs” en wordt er weer heel wat geld uit de spaarpotjes van kinderen gehaald om maar mee te kunnen doen met iets wat over een paar maanden alweer vergeten is.
Net als het loomen, wat was dat populair. Als je er nu mee aankomt kijken ze je aan of je niet helemaal lekker bent.
Ja ja, ik vraag mij af……wanneer verdwijnt de fidget spinner weer achterin een la, en welke hype volgt.

Delen op social media of per email :

One thought on “De fidget spinner, wil jij hem in de klas?

  • Ik heb een groep drie. Vorige week was de eerste leerling er met zo’n ding. Vanmorgen hadden 6 kinderen zo’n ding mee. Ze mogen ze van mij meenemen maar tijdens de les blijft hij in de la. In de pauze mag hij mee naar buiten maar ik heb wel heel duidelijk de afspraak gemaakt met de kinderen dat als er één weg is, of dat nu kwijtgeraakt of gepikt is, ik niet op onderzoek uit ga. Gevalletje jammer maar helaas…. Dat vonden ze prima. Ik ben benieuwd wat de volgende rage wordt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest