zondag, april 21, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – meerdere teksten


Deze week bestaat de Nieuwsbegrip uit meerdere teksten.  De teksten gaan over de verschillende vulkanen die op dit moment actief zijn in de wereld.
Bij de A-tekst is de eerste tekst een algemene tekst over vulkanen. Hier start ik klassikaal mee.

Nieuwsbegrip - meerdere tekstenVoorbereiding

Ter voorbereiding van de les heb ik de teksten over de verschillende vulkanen apart op een blad geprint met op de achterkant het schema van opdracht 2 waarin informatie uit de tekst opgeschreven kan worden.
Ook de complete tekst heb ik voor de kinderen uitgeprint.

De les

Ik begin met de les zoals ik eigenlijk altijd begin met de inleiding. Deze les behandel ik echter de eerste tekst. Titel lezen, plaatjes kijken en de tekst modellend voorlezen.

Daarna verdeel ik de kinderen in groepjes en geef ik ze per groepje een tekst mee (tekst 2, 3 of 4). Deze groepjes gaan met deze tekst aan de slag. Ze moeten goed weten wat er in hun tekst staat. Als ze samen denken dat ze goed weten wat er in hun tekst staat, mogen ze hun tekst omdraaien en proberen de vragen over hun tekst in het schema te beantwoorden. Dit doen ze zonder in de tekst te kijken. Komen ze er niet helemaal uit mogen ze uiteindelijk wel even in de tekst kijken. Zo leren ze wat belangrijk is in een tekst.

Nieuwsbegrip - meerdere teksten

Als alle groepjes klaar zijn met het lezen en invullen van de tekst, komen we weer bij elkaar en gaan we klassikaal verder. Elk groepje gaat aan de klas vertellen wat de antwoorden zijn die in hun schema staat, zodat alle kinderen hun hele schema in kunnen vullen. Dit mogen ze op een manier doen die ze zelf hebben bedacht.

Hier kwamen leuke dingen uit. De groepjes waren ook duidelijk naar elkaar wat ze vonden van de presentaties en of ze alle benodigde informatie hadden begrepen.

Aan het einde van de les vroegen de kinderen of we het nog eens op deze manier konden doen. Ze wisten nu hoe het moest, en konden dan de feedback meenemen naar de volgende keer!

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest