vrijdag, juni 21, 2024
KeuzekastLesideeënOverig Taal/LezenTaal/lezenWoordknap

Werkwoorddobbel


Werkwoorddobbel om op een andere manier de werkwoordspelling te oefenen.

We weten allemaal hoe lastig werkwoordspelling is.  Ook voor leerlingen vinden het vaak heel moeilijk. Het is een kwestie van regels toepassen, maar dat is vaak iets wat de kinderen vergeten om te doen. Inoefenen is dan ook vaak de beste manier om dit te doen. Meters maken, maar dat is natuurlijk hartstikke saai. Eindeloos rijtjes invullen met de werkwoordsvormen. Ook zie ik dan vaak dat de regel niet meer wordt toegepast, en dat het dan uiteindelijk toch fout gaat.

Werkwoorddobbel

werkwoorddobbelBij de werkbladen van werkwoorddobbel heb je 2 dobbelstenen nodig, een witte en een zwarte. Met beide dobbelstenen wordt er gedobbeld. Gooi je bijvoorbeeld een 2 met zwart en een 3 met wit, dan kijk je bij zwart welk persoonlijk voornaamwoord je moet gebruiken en bij zwart welk werkwoord. Op het kruispunt vul je dan de goede vorm van het werkwoord in. Op de werkbladen kun je zelf de werkwoorden invullen, maar de kinderen kunnen dit ook zelf (bijvoorbeeld de woorden die in het werkpakket zitten).

Als de kinderen op deze manier aan de slag gaan met de werkwoorden, moeten ze steeds weer gaan nadenken hoe de regel is. Hier leren ze dus spelenderwijs omgaan met de regels van werkwoordspelling i.p.v. eindeloos rijtjes per werkwoord in te vullen.

Verschillende werkbladen

In de download vind je drie verschillende werkbladen. Eén voor werkwoordvervoeging in de tegenwoordige tijd, één voor de verleden tijd en één voor tegenwoordige en verleden tijd. Bij dit laatste werkblad heb je nog een dobbelsteen in een andere kleur nodig om te bepalen in welke tijd je het werkwoord moet vervoegen.
Wordt op de derde dobbelsteen een even getal gegooid, dan moet de tegenwoordige tijd worden ingevuld, bij een oneven getal de verleden tijd.

werkwoorddobbel

 

Zelfstandig of in spelvorm

Je kunt de kinderen zelfstandig met de werkbladen aan de slag laten gaan of in tweetallen. Bij deze laatste vorm kunnen de kinderen dan om de beurt gooien. Samen overleggen hoe de werkwoordsvorm geschreven wordt, zo leren ze ook van en met elkaar.

Het bestand:

Werkwoorddobbel.
Werkwoorddobbel.
Version: 2.0

MDAMDA

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest