vrijdag, juni 14, 2024
AlgemeenDownloadsoverig rekenenRekenen

Getalbegrip tot 10


Getalbegrip tot 10Soms komt het voor dat kinderen het getalbegrip tot 10 heel erg lastig vinden. Je hebt het al op allerlei manieren uitgelegd, tellen met sprongen, met de kralenketting, op de getallenlijn en toch wil het maar niet lukken. Wie gebruikt er nog MAB-materiaal op school? De blokjes van de eenheden, de staafjes van de tientallen en de vierkanten met de honderdtallen?

MAB

MAB is de afkorting van ‘Multibase Arithmetic Blocks’. Met dit materiaal kan heel inzichtelijk getallen worden gelegd met behulp van losse blokjes (de eenheden), de staafjes (tientallen) en de vierkanten (honderdtallen en dan ook nog de kubussen( duizendtallen)

Getalbegrip tot 10

Getalbegrip tot 10

Om eerst tot het getalbegrip tot 10 te komen kan je met de staafjes en losse blokjes werken. Je kan ook met staafjes in verschillende kleuren werken en elke kleur heeft zijn eigen waarde. Hiervoor hebben we enkele werkbladen gemaakt. Dit heb ik natuurlijk niet zelf bedacht, het is gebaseerd op het materiaal dat al bestaat. Maar uit deze bladen kunnen kinderen die het heel erg lastig vinden zelf de staafjes knippen en zijn er dus echt mee bezig. Ze kunnen ze neerleggen op de oefenvelden. de kleuren bij elkaar zoeken, tellen en het getal erbij zien etc..

Als het getalbegrip er is kun je met deze materialen op de oefenvelden ook oefenen wat samen tien is door de twee staafjes bij elkaar te zoeken. Ook hier weer met getal of met blokjes. Net wat voor het betreffende kind geschikt is. Ook kun je deze materialen goed gebruiken om het splitsen van getallen tot 10 te oefenen.
Als je de materialen lamineert, kun je het keer op keer weer gebruiken, of kan het kind het mee naar huis om ermee te oefenen of het telkens weer even erbij pakken om te oefenen.

De materialen

In het bestand wat je hieronder kunt downloaden vind je voor het getalbegrip tot tien een voorbeeldveld. Deze kan gebruikt worden om te laten zien wat samen tien is of samen tellen welke waarde welk kleur staafjes vertegenwoordigt. Twee uitknipvelden, waar op de eerste de staafjes staan met de hokjes die geteld kunnen worden en het tweede uitknipvel is met de staafjes met de getallen erin.  Als laatste vind je nog twee oefenvelden. Op deze oefenvelden kun je samen tien oefen, met hokjes of zonder.

 

Het bestand:

Getalbegrip tot 10.
Getalbegrip tot 10.
Getalbegrip tot 10 – met de kleuren van de rekenstaafjes van vroeger.
Getalbegrip tot 10 – met de kleuren van de rekenstaafjes van vroeger.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Getalbegrip tot 10

  • Hallo Marjan.
    Ik zou heel graag de materialen ‘getalbegrip tot 10’ willen gebruiken. Maar op de een of andere manier lukt het me niet om te downloaden. Zou je mij het bestand toe willen sturen?
    Zou er heel blij mee zijn!
    Groeten Ellen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest